Mangoldai – sodinimas ir priežiūra

MangoldaiMangoldai pagal išvaizdą panašūs į valgomuosius burokėlius, tiktai jų šaknys šakotos ir lapkočiai bei lapai daug stambesni. Lapai, priklausomai nuo veislės, būna lygūs arba garbanoti, skiriasi ir spalva. Maistui vartojami lapkočiai ir lapai. Turi daug vitaminų. Lapai tinka vartoti praėjus 50-60 dienų po sėjos. Iš mongoldų lapų verdamos sriubos, valgomi troškinti, dedami į salotas, lapkočius galima konservuoti.

Mangoldų sodinimas ir priežiūra

Mangoldai auginami kaip ir burokėliai, tiktai retinant tarp augalų paliekami didesni atstumai (20-40 cm).

Mangoldai tinka ankstyvam pavasariniam lapų atželdinimui, kadangi jų šaknyse susikaupia daug atsarginių maisto medžiagų. Rudenį, prieš prasidedant šalčiams, reikia mongoldų šaknis iškasti ir tankiai susodinti į smėlio arba žemių pripiltas dėžes, padėti rūsyje. Esant silpnam apšvietimui išaugę lapai būna švelnesni ir skanesni.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *