Agropyron repens P.B. (Varpinių šeima)
Daugiametis žolinis augalas, turintis ploną, nariuotą, ilgą šliaužiantį šakniastiebį. Stiebas status, tuščiaviduris. Lapai ilgi, plokšti, žali arba melsvai žali. Žiedynas – sudėtinė varpa. Augalas žydi birželio-liepos, o sėklas brandina rugpjūčio-rugsėjo mėn.
Varputis auga laukuose, pievose, sodybose, pakelėse, daržuose. Tai sunkiai išnaikinama dirvožemio piktžolė, tačiau žmogaus sveikatai vertinga.
Vaistinei žaliavai šakniastiebiai ruošiami rudenį ar anksti pavasarį, kol nesužėlę. Jie surenkami įdirbtose dirvose, pašalinamos priemaišos, nuplaunami šiltu vandeniu ir džiovinami paskleisti plonu sluoksniu ant lentų ar popieriaus, retkarčiais pavartoma. Džiovinti šakniastiebiai yra šviesiai gelsvos spalvos be kvapo, gleivingi, salstelėję.
Varpučio šakniastiebiuose yra angliavandenių, iš jų svarbiausias triticinas. Be to, yra manito, fruktozės, inozito, agropireno, inulino, riebalinio ir eterinio aliejaus, organinių rūgščių (obuolių ir kt.), gleivių, saponinų, vitamino C, karotino, mineralinių druskų, ypač kalio ir kt.
Galeniniai varpučio šakniastiebių preparatai slopina uždegimus, skatina prakaitavimą, varo šlapimą, lengvina atsikosėjimą ir švelniai paleidžia vidurius. Jais gydoma sutrikusi organizmo druskų apykaita, virškinamasis traktas, tulžies pūslė, inkstų, šlapimo pūslės akmenligė, podagra, reumatas ir viršutinių kvėpavimo takų ligos.
Varpučio šakniastiebių nuovirui 20 g smulkintos žaliavos užplikoma stikNne vandens, kaitinama 30 min. verdančiame vandenyje, šaldoma 10 min., perkošiama, žaliava išspaudžiama. Į gautą nuovirą įpilama virinto vandens iki 200 ml. Geriama po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną prieš valgį.
Užpilui 15 g smulkintos žaliavos užpilama 2 stiklinėmis šalto vandens ir ekstrahuojama 10-12 val. Perkošiama ir geriama po 1/2 stiklinės 4 kartus per dieną prieš valgį. Literatūroje rekomenduojama tulžies pūslės akmenligę gydyti varpučio lapų ir šakniastiebių sultimis. Geriama po 1/2-1 stiklinę per dieną. Galima gydytis ir voniomis (50-100g žaliavos 5 litrams verdančio vandens) 1-2 kartus per savaitę po 10-12 min.