Dirvos agrofizikinės savybės

dirvaDaržovėms auginti parinktos dirvos turi būti kuo humusingesnės, stuktūringesnės, tinkamos mechaninės sudėties, neužmirkstančios, nepiktžolėtos, sukultūrintos. Geriausiai daržovės dera, kai dirvos sudėtyje 10-20 proc. yra oro, 30-40 proc. – drėgmės, 40-50 proc. – kietųjų dirvožemio dalelių. Tačiau šis santykis augalams augant vegetacijos metu neretai kinta. Tai priklauso nuo meteorologinių sąlygų, žemės dirbimo, augalų vystymosi intensyvumo ir kt.
Žinome, kad dauguma daržovių (ypač šakniavaisinių) geriau dera giliau įdirbtoje dirvoje, kai jos yra geras struktūringumas. F. Kiverio duomenimis, giliai (0-20 cm) suarus dirvą, jos glūdumas sumažėja 6-10%, poringumas padidėja 3-5%. Tai daryti reikia kas antri – treti metai ir apsimoka. Be to, gilus arimas 30% sumažina pasėlio piktžolėtumą. Tai labai svarbu.
Dirvos hidrofizinės savybės daugiausiai priklauso nuo jos mechaninės sudėties, meteorologinių sąlygų.

Ottonas Visockis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.