Dirvos rūgštingumą padeda sumažinti kalkės. Kalkes su žemėmis perkaskite rudenį. Vietoj kalkių galite panaudoti medžio pelenus, dolomito miltus ar kreidą. Šias medžiagas tolygiai perkaskite dirvožemio paviršiuje, augalų šaknų gylyje. Priklausomai nuo dirvos rūgštingumo, į 1 m2 žemės patariama suberti 0,6 — 1 kg šių medžiagų.
* Kreidos ant 1 m2 dirvžemio reikia suberti 10-20 kg, jei žemė lengva, ir 15—20 kg, jei sunki. Dalį kreidos suberkite perkasant lysves, o kitą dalį sugrėbkite grėbliu.
* Šiomis medžiagomis mažinti dirvos rūgštingumą patariama kas 5 — 6 metus.
* Dirvą galima neutralizuoti ir mažesniais medžiagų kiekiais, jei šių medžiagų į lysves bersite kasmet prieš daržovių sėją ar sodinimą kartu su durpėmis, perpuvusiu mėšlu arba vien tik su žemėmis, sumaišytomis santykiu 1 : 2.
* Kalkių būtina berti į rūgščią dirvą, kurioje auginsite agurkus, svogūnus ir raudonuosius burokėlius.
* Jei dirvos rūgštingumą mažinsite medžio pelenais, tai eglių pelenų panaudokite 2 kartus daugiau nei kalkių ar kreidos, o beržų ir pušų – 1,5 karto daugiau.
3 comments for “Kaip sumažinti dirvos rūgštingumą”