Daigų sodinimo ypatumai

daigaiPersodindami augalai praranda 80-85 proc. savo šaknų ir beveik visus šaknų plaukelius. Beje, kuo viresni daigai, tuo sunkiau išsaugoti šaknų sistemą. Norėdami persodinant išlaikyti kuo didesnį šaknų grumstą, daigus gausiai paliekite. Iš dirvožemio kiekvieną daigą išimkite su kuo didesniu šaknų žemės grumstu.
Lauke daigus patariama sodinti lietingomis ar apniukusiomis dienomis. Saulėtomis dienomis daigus patariama sodinti pavakaryje.
Vėjuotomis ir sausomis dienomis daigų geriau nesodinti, nes nuo perdžiūvimo jie gali žūti.
Kad neperdžiūtų iš dirvožemio ištraukti kopūstų, svogūnų ir salierų daigai, juos pamirkykite tirštame molio ir karvių mėšlo (santykiu 6:1) mišinyje.
Daigai, kurių stiebai išsivystę silpnai, o lapai auga rozetėje (kopūstai, raudonieji burokėliai, salotos, salierai, griežčiai), reikia sodinti vertikaliai, daigus persodinant dirvožemyje iki pirmojo sveiko tikrojo lapelio.
Svogūnų daigus, kurių visi laiškai yra šalia šaknų kaklelio, reikia sodinti labai negiliai.
Sodindami pomidorų daigus į paruoštą sodinimo duobutę įdėkite perpuvusio mėšlo ir įberkite medžio pelenų, užpilkite šiltu vandeniu ir kruopščiai sumaišykite. Į šią tirštą tyrę vertikaliai, todėl sodinimo duobutėje paguldykite ne tik pomidorų šaknis, bet ir du trečdalius stiebo ilgio, prieš tai nuskynę šioje dalyje lapus ir užberkite 10 cm storio purios žemės sluoksniu. Augalą reikia paguldyti jį nukreipus iš šiaurės į pietus, kad augdami daigai tįstų į saulę, išsitiestų ir augtų vertikaliai. Užkastoje pomidorų daigo dalyje greitai susidaro stambesnės šaknys už pagrindines šaknis.
Kopūstų daigus sodinkite būtinai atsižvelę į oro sąlygas ir paros laiką.
Kopūstų daigus patariama sodinti apniukusiomus dienomis, o saulėtomis dienomis – ryte arba vakare. Kad daigai geriau prigytų, jų šaknis pamirkykite molio ir karvių mėšlo mišinyje. Kopūstų daigus reikia sodinti giliai, kad susidarytų papildomos šaknys, tačiau žemėmis negalima užberti viršutinio daigo pumpuro, nes taip pasodinti daigai ima lėčiau augti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.