Svogūnų auginimo ypatumai

svogunasDirva, kurioje auginsite svogūnus, privalo būti puri, joje negali augti piktžolės.
Dirvą, kurioje auginsite svogūnus, reikia purenti ne giliau nei 4-5 cm. Jei dirvą purensite giliau, galite pažeisti svogūnų šaknis. Svogūnams reikia pakankamai drėgmės, todėl šias daržoves būtina reguliariai lieti. Ypač svarbu lieti, kai svogūnai augina laiškus. Svogūnus patariama lieti kas 20-30 dienų, o nusistovėjus sausiems orams, kai laiškai lėčiau auga, kas 10-15 dienų. Sausomis vasaromis per sezoną svogūnus patariama palieti 3-4 kartus, į 1 m² dirvožemio supilant 15-20 litrų vandens ir būtinai supurenant dirvą. Laistymo vandenį reikia palikti nusistovėti saulėtoje vietoje, o svogūnus laistyti atsargiai, silpna srovele. Likus 1 mėnesiui iki svogūnų ropučių kasimo, svogūnus reikia nustoti lieti, tuomet jie sunokins kokybiškesnes roputes. Svogūnus galima kasti tada, kai nustoja augti laiškai. Užaugę laiškai ima gelsti ir gulti ant žemės, o svogūnų lukštai nusidažo jiems būdinga spalva. Kovodami su pavojinga svogūnų liga peronosporoze, šias daržoves liekite 1 proc. bordo tirpalo: 20 g bordo mišinio praskieskite 10 litrų vandens.
Jei dirvožemis pakankamai drėgnas, tręšdami svogūnus purenkite žemę ir ant dirvos pabarstykite granuliuotų trąšų.
Jei dirvožemis sausas, mineralines trąšas ištirpinkite vandenyje ir gautu tirpalu paliekite augalus.
Svogūnus pajieję mineralinių trąšų tirpalu, žemę būtinai supurenkite.
Svogūnus veiksminga tręšti skystu mėšlu, 5-6 kartus praskiestu vandeniu arba paukščių mėšlu, 10-15 kartų praskiestu vandeniu. Be to, 1 kibire mėšlo tirpalo dar ištirpinkite 20 g superfosfato. 10 litrų šio tirpalo patariama palieti 2-3 m² lysvių.
Kai svogūnai ims formuoti roputes, juos dar kartą patręškite. Tik šį kartą patręškite fosforo ir kalio trąšomis (1 m² dirvos reikia patręšti 15-20 g superfosfato ir 10-15 g kalio chlorido).
Jei šiuo metu patręšite svogūnus, jie greičiau suformuos ir užaugins roputes.

  1 comment for “Svogūnų auginimo ypatumai

  1. asdfg
    2011/05/18 at 17:15

    🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *