Braškių veislės

braskiu veisles        Beveik kiekviename sode yra braškių lysvė. Tai skaniausios vasaros uogos, o braškių uogiene užtepta bandelė padeda ištverti žiemą. Braškės skirstomos į grupes pagal ankstyvumą ir kitas augimo bei derėjimo ypatybes. Be mums įprastų, vieną kartą derančių braškių veislių, vis populiaresnės visą vasarą uogas vedančios remontantinės ir dviderlės braškės.

Įprastos vienaderlės braškės dera apie 2 savaites. Kad uogas valgytumėte ilgiau, rekomenduojama sodinti įvairaus ankstyvumo braškių veisles (ankstyvas, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvas), tuomet derėjimas tęsis mėnesį ir daugiau.

Braškės palyginti jautriai reaguoja į dirvos struktūrą, vietą ir priežiūrą – jeigu gausiai dera pas Joną, dar nereiškia, kad derės ir pas Petrą. Pasitaiko, kad nuvilia net labiausiai išgirtos veislės. Naujokams rekomenduojama pirkti keletą veislių braškių po 10 ar daugiau kerelių ir stebėti, kurios jų žemėje geriausiai auga ir dera, mažiausiai serga. Didžiausią derlių paprastai subrandina vėlyvos braškių veislės, mažiausią (bet brangiausią) – ankstyvosios. Dėl oro, augimo ir priežiūros sąlygų braškių ankstyvumas gali neatitikti nurodyto, derlius gali vėluoti ar prinokti anksčiau. Ankstyvų braškių derlius dažniausiai suvalgomas šviežias, iš kitų galima virti uogienes ir kompotus. Šaldyti labiausai tinka `Senga Sengana` uogos.

♦ Braškių auginimas
♦ Braškių auginimas vazonuose

Lietuviškų braškių veisles (`Saulenė`, `Aura`, `Jaunė`, `Dangė` ir pan.) vieni sodininkai giria, o kiti keikia. Geriau pabandykite jas auginti patys – nuosava patirtis vertingesnė už šimtus patarimų. Dėl didelių, gražių ir skanių uogų nuo seno giriama lietuviška `Venta`.

Vienos iš delingiausių – `Honeoye`, `Dukat`, `Kama`, `Venta`, gerais metais – `Senga Sengana`.

Ankstyvosios ir vidutinio ankstyvumo braškių veislės

– `Saulenė`. Ankstyva braškių veislė. Uogos didelės, ovalios, lygiu ir blizgančiu paviršiumi, tamsiai raudonos. Minkštimas rūgščiai saldus, raudonas, sultingas ir tvirtas. Kerai vidutinio dydžio, žiemai rekomenduojama mulčiuoti. Galima auginti po priedangomis.

– `Kama`. Ankstyva veislė. Uogos kūginės, iš pradžių didelės, paskui ima smulkėti. Uogos saldžios, kvapnios, tamsiai raudonos, bet nelabai tvirtos. Kerai atsparūs miltligei, bet serga lapų ligomis ir uogų puviniais.

– `Venta`. Labai derlinga vidutinio ankstyvumo veislė. Uogos didelės, nupjauto kūgio formos, jos didelės ir blizga. Labai skanios, gražiai atrodo, bet dėl plonos odelės susitrina vežant. Šios braškės visai atsparios žiemos šalčiui, neserga pašaknio ir lapų ligomis. Uogos pūva.

– `Dukat`. Labai derlingos vidutinio ankstyvumo braškės. Uogos labai didelės, bet nearomatingos, skanios. Valgomos šviežios ir perdirbamos. Atsparios šalčiui, lapų ir pašaknio ligoms, uogų puviniams.

– `Honeoye`. Labai derlinga ir perspektyvi ankstyva veislė. Uogos kūginės, didelės, odelė šviesiai raudona, minkštimas tamsus, sultingas. Uogos skanios ir tvirtos. Mažai serga lapų ir uogų ligomis, tinka auginti po priedangomis. Žiemai rekomnduojama mulčiuoti.

– `Kent`. Vidutinio ankstyvumo braškių veislė. Uogos širdelės formos, didelės ar vidutinio dydžio, bet paskui susmulkėja. Jos skanios, sultingos, valgomos šviežios ir perdirbtos. Kerai atsparūs lapų ligoms, bet jautrūs pašaknio ligoms, retai serga uogų puviniais. Tinka auginti po priedangomis.
`Induka`. Vidutinio ankstyvumo labai derlingos braškės. Uogos didelės ir tvirtos, bet vidutinio skonio. Atsparios šalčiui ir įvairioms ligoms.

– `Marmolada`. Vidutinio ankstyvumo braškės. Uogos didelės, labai gražios ir tvirtos, skanios, blizgančios.

Vidutinio vėlyvumo braškių veislės.

– `Polka`. Labai derlingos braškės. Uogos stambios, gražios, bet vėliau pradeda smulkėti. Uogos labai skanios, tvirtos ir gražios. Šios braškės neatsparios lapų ligoms, nukenčia ir nuo pašaknio ligų.

– `Korona`. Uogos labai stambios, gražiai atrodo, standžios ir skanios. Žiemai būtina mulčiuoti.
– `Tenira`. Uogos labai didelės, standžios, gražios ir skanios. Žiemai reikia mulčiuoti, nelabai atsparios ligoms.

– `Jaunė`. Veislė derlinga, uogos vidutinio dydžio ir smulkios, raudonos su baltu, sultingu ir skaniu minkštimu. Galima šaldyti. Šalčiui atspari, vidutiniškai atspari lapų bei pašaknio ligoms, uogų puviniams.

– `Dangė`. Uogos didelės, kūgio formos, ryškiai raudonos ir blizga. Minkštimas šviesesnis, rūgščiai saldus, labai kvapnus, tvirtas. Gerai žiemoja, veislė palyginti atspari uogų puviniams.

Vėlyvosios ir labai vėlyvos braškių veislės

– `Senga Sengana`. Labai derlingos vėlyvos braškės. Uogos stambios ir vidutinio stambumo, linkusios susmulkėti. Skanios, aromatingos, labai tinka šaldyti. Nebijo šalčio, retai serga pašaknio ligomis, bet uogas puola puviniai. Derlius ypač nukenčia drėgną vasarą.

– `Nida`. Braškės vėlyvos, vidutiniškai derlingos. Uogos didelės, paskui susmulkėja. Jos vidutinio skonio, aromatingos ir sultingos. Gerai žiemoja, bet serga pašaknio ligoms, uogos linkusios pūti.

– `Holiday` . Vėlyva, labai derlinga veislė. Uogos labai stambios, gražios, sultingos ir aromatingos, standžios. Jos dažnai guli ant žemės ir drėgną vasarą labai pūna (lysves būtina mulčiuoti šiaudais). Ligoms vidutiniškai atspari.

– `Pandora`. Labai vėlyva ir labai derlinga veislė. Sunoksta beveik 2 savaitėmis vėliau už `Senga Sengana`. Uogos stambios, labai skanios, sultingos ir tviros. Atsparios miltligei ir pašaknio ligoms. Kad gerai derėtų, šalia reikia pasodinti bent keletą augalų apdulkintojų. Tai sunku padaryti, nes daugumos veislių braškės tuo metu jau brandina uogas (tinka remontantinės).

♦ Braškių genėjimas
♦ Braškių sodinimas
♦ 
Braškių ligos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.