Baravykas lepšė

Leccinum scabrum

Lietuvos miškuose labai paplitęs, gerai visų pažįstamas ir mėgstamas grybas. Vaisiakūniai dideli, stambūs. Auga vasarą ir rudenį įvairiuose miškuose su beržo priemaiša. Tai vertingas grybas, ypač turintis daug B grupės vitamino, net daugiau nei baravykas. Vienintelė neigiama savybė — smarkiai kirmijantis grybas. Maistui reikia vartoti tik jaunus ir sveikus grybus. Priklausomai nuo augimvietės ir klimatinių sąlygų keičiasi ir lepšės spalva — nuo juodai rudos iki gelsvai rusvos. Pagal tai kai kurie mikologai išskiria keletą jos formų. Lepšes noriai superka paruošų organizacijos. Maistui vartojama šviežia, sūdyta, marinuota, džiovinta, tinka grybų sulčių ir miltų gamybai. Iš valgomųjų grybų lepšė, dar vadinama lepšiu, paberžiu, težiuku, daugiausiai sukaupia magnio.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.