Gauruotasis mėšlagrybis

Coprinus comatus

Vaisiakūniai dideli. Kepurėlė 5—13 cm aukščio ir 3— 8 cm skersmens, jauna cilindriška, vėliau varpelio formos, plačiai kūgiška, gauruota, žvynuota, balta. Lakšteliai balti, vėliau rusvi, juodi, senų vaisiakūnių pavandeniję, kartu su kepurėle virsta juoda lašančia mase. Kotas 8—20 x 2—4 cm, su baltu puslankiu rinkių, smulkiai plaušuotas, baltas. Trama balta, minkšta, malonaus skonio. Sporos elipsiškos, 10—16 x 6—7 u m. Auga vasarą, daugiausia rudenį parkuose, skveruose, laukuose, pakelėse, rečiau miškuose. Ypač dažnas grybas. Maistui vartojami jauni, švieži. IV kategorijos. Jauni vaisiakūniai vertinga kulinarinė žaliava. Vienas iš labiausiai paplitusių valgomų grybų. Geriausiai tinka grybų sulčių gamybai. Kai kuriose šalyse šiam tikslui auginamas kultūroje.

  1 comment for “Gauruotasis mėšlagrybis

  1. Senbernių grybas
    2014/08/31 at 08:06

    Labai skanus kol jaunas. Svarbu gerai paruošti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *