Ankstyvasis šalpusnis

Tussillago farfara L. (Graižažiedžių šeima)

Tai daugiametis žolinis augalas. Stipriame jo šakniastiebyje kaupiasi daug maisto medžiagų. Dėl to stiebas išauga anksti pavasarį. Augalas žydi prieš išsiskleidžiant lapams kovo-balandžio mėn. Žiedai geltoni, susitelkę graižais.

Vaistinei žaliavai ruošiami žiedai ir lapai. Graižai renkami išsiskleidus žiedams, o lapai – kai išsivysto. Jie paskleidžiami ant popieriaus ar medžiagos ir džiovinami gerai vėdinamoje patalpoje.

Šalpusnis – nuo seno vartojamas kaip vaistinis augalas.

Juo gydomas kosulys ir dusulys. Šalpusnyje esančios gleivės padengia burnos, gerklės bei ryklės gleivinę ir taip apsaugo nuo sudirginimo, o tanidai ir karotinoidai mažina kvėpavimo takų gleivinės uždegimą. Saponinai, gleivės ir organinės rūgštys lengvina atsikosėjimą, kartu padeda nuo kvėpavimo takų gleivinės šalintis sekretui, susidariusiam dėl uždegimo.

ankstyvasis šalpusnis Tussilagine fiore

Šalpusnio užpilas ar arbata padeda gydyti kosulį, laringitą, tracheitą, lėtinį bronchitą. Jo lapai įeina į uždegimus slopinančių, atsikosėjimą lengvinančių ir prakaitą skatinančių mišinių sudėtį.

Užpilui 5 g (vienas valgomasis šaukštas) žaliavos emaliuotame inde užplikoma 200 ml vandens, indas uždengiamas ir įstatytas į verdančio vandens vonelę kaitinamas (dažnai maišant) 15 min. Aušinama kambario temperatūroje 45 min., perkošiama, žaliava nuspaudžiama. J gautą užpilą įpilama virinto vandens iki 200 ml. Šiltas užpilas geriamas po trečdalį ar pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną valandą prieš valgį. Užpilas laikomas vėsioje vietoje 2 paras, prieš vartojant reikia suplakti.

Liaudies medicina vartoja lapus ir žiedus kartu. Be to, užpilu gydomi virškinamojo trakto uždegimai, gerinamas apetitas. Šviežiomis sultimis gydoma tuberkuliozė, lėtinė sloga (lašinama į šnerves), taip pat skatinamas prakaitavimas. Švieži sumaigyti lapai dedami ant vočių, sumušimų, rožės ir kitų skausmingų kūno vietų. Sausais, susmulkintais lapais rūkoma, jei kamuoja dusulys ir apsunkėją kvėpavimas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *