Valgomasis krienas (Armoracia rusticana)

Valgomojo krieno tėvynė driekiasi nuo Pietryčių Europos iki Vakarų Azijos. Maždaug 12 amžiuje jis atkeliavo į Šiaurės ir Vidurio Europą. Ten valgomasis krienas labai paplito, nes iš jo buvo gaminami preparatai nuo parazitinių kirmėlių (helmintų).

Šis žolinis augalas sudaro plačias tvirtas rozetes su šiek tiek banguotais iki 1 m ilgio lapais. Antrųjų metų pavasarį išauga iki 1,50 m aukščio žiedynstiebis su baltais kvapiais, į purią kekę sutelktais žiedais. Jam būdingos storos mėsigos liemeninės šaknys. Jų paviršius rudas, o vidus baltas. Šaknyse yra daug vitamino C ir sieros turinčio eterinio aliejaus (garstyčių aliejaus), suteikiančio aštrų skonį. Dėl to krienas dar vadinamas „valstiečių garstyčiomis“, arba „gerklės valikliu“.

Valgomasis krienas klesti tiek saulėtoje vietoje, tiek daliniame pavėsyje. Šaknims gerai augti reikalingas derlingas, giliai įdirbtas, pakankamai drėgnas dirvožėmis. Be to, augalui reikia daug vietos ir jis mėgsta keletą metų augti toje pačioje vietoje.

Dauginamas apie 20 cm ilgio šaknų auginiais, kurie gaunami iš šalutinių šaknų, esančių ant tvirtos pagrindinės šaknies. Kasant jos nulaužomos nuo pagrindinės šaknies arba jomis apsirūpinama daržininkams skirtose parduotuvėse ar užsisakoma kataloguose. Pavasarį arba rudenį auginiai sodinami įstrižai 40 cm atstumu, viršutinį galą padengiant maždaug 1 cm storio dirvožemio sluoksniu. Prieš tai pašalinamos visos šalutines šaknys ir pumpurai, o vasarą ši procedūra pakartojama – auginys atsargiai iškasamas ir po to vėl apkasamas dirvožemiu. Pakankamas drėkinimas yra toks pat svarbus, kaip ir gerai išpurenta dirva.
Dėmesio: valgomasis krienas labai greitai plinta. To išvengti galima jį pasodinus į didelį gilų indą.

Jei dirba neįšalus, šaknis galima kasti ištisus metus. Per žiemą krienus galima laikyti vėsioje patalpoje drėgname smėlyje. Jie vartojami švieži ir džiovinti. Tarkuotą krieną galima sušaldyti.

Šviežiai sutarkuotos šaknys mėsos, žuvies ir kiaušinių patiekalams suteikia aštresnį skonį, tačiau krieno reikia nepadauginti. Ypač krienas tinka prie jautienos ir rūkytos lašišos. Šaknies gabalėlių dedama konservuojant agurkus.

Valgomasis krienas skatina virškinimą, pasižymi diuretiniu ir antimikrobiniu poveikiu. Jo kompresai slopina reumato, artrito ir sėdmeninio nervo uždegimo sukeltą skausmą.

Dėl didumo augalas nelabai tinka mažam daržui. Kartą įveistas, jis yra sunkiai išnaikinamas. Jei valgomojo krieno atsisakyti nenorite, galite jį auginti dideliame inde.

Tai padeda nuo galvos skausmo

½ tarkuotos krieno šaknies išmaišyti su 2-3 šaukštais vandens ir užtepti ant lininės dribės. Drobę sulankstyti ir 3-5 minutems palaikyti ant sprando. Prieš tai patikrinkite, ar jūsų oda nuo krienų neraudonoja.

Kad gerai virškintų

Prieš einant miegoti išgerkite ¼ šilto pieno, į kurį buvo įtarkuotas apie 1 cm ilgio krieno šaknies gabalėlis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *