Fragaria vesca L.
Daugiametis, apie 20 cm aukščio žolinis augalas. Peržydėjus žiedsostis išauga į mėsingą, sultingą, kvapų, raudoną netikrąjį vaisių, paprastai vadinamą uoga. (Tikrieji vaisiai — smulkūs, rusvi riešutėliai, kasdieninėje kalboje vadinami sėklomis.) Uogos prinoksta birželio—liepos mėn. Kartais žydi ir dera vėlyvą vasarą bei rudenį.
Lietuvoje labai dažna. Auga lapuočių ir spygliuočių miškuose, ypač kirtimuose, retmėse, pamiškėse. Uogose yra 4,3—9,6 % cukrų, 0,6—1,5 % pektinų, 1,0—2,0 % organinių rūgščių, vitaminų. Uogos vartojamos šviežios, konservuojamos ir džiovinamos.
Džiovintos uogos ir lapai vartojami medicinoje, iš jų verdama skani ir vitamininga arbata, šviežios uogos — kosmetikoje. Augalai medingi.