Kiaulpienės – ką reikėtų žinoti?

KiaulpienesAtėjus pavasariui, soduose bus gausu kiaulpienių. Dažnas iš mūsų net nesusimąsto, koks vertingas augalas yra kiaulpienės. Tad nepraleiskite progos pasidomėti, kuo yra naudingas šis augalas.
Paprastoji kiaulpienė yra daugiametis žolinis astrinių šeimos augalas, turintis storą liemeninę šaknį.
Mokslininkai jau seniai įrodė, jog žmogaus organizmui yra naudingos visos šio augalo dalys. Tiek lapuose, tiek šaknyse yra vitaminų E. C, B grupės vitaminų, geležies, kalio, magnio, natrio, kalcio, jo druskų. Taip pat yra žmogaus organizmui reikalingų angliavandenių.
Augalo dalyse esančios bioaktyvios medžiagos gerina virškinamojo trakto veikimą, skatina prakaitavimą, tulžies išsiskyrimą, stabdo pradinių stadijų diabetą.
Vartojimui dažniausiai vartojami šio augalo lapai, kiek rečiau – šaknys. Jaunus lapus patariam dėti į salotas, sriubas, kokteilius, pyragėlių ir pyragų įdarus. Iš šio augalo žiedelių galima pasigaminti gardaus vyno, sirupo, kavos, želė.
Kiaulpienės lapus maistui galima pradėti rinkti nuo vėlaus kovo iki rugsėjo pabaigos. Patiekalų gaminimui pasirinkite kuo sultingesnius, jaunesnius lapelius. Didesni lapeliai turi kartumo – kad jo neliktų, lapelius pamerkite į šaltą sūdytą vandenį ir palaikykite valandą laiko. Jei norite pasiruošti kiaulpienių lapelių atsargų, apšlakstykite vandeniu, sudėkite į polietileninį maišelį ir užšaldykite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *