Prieskoniai tai džiovintos sėklos, vaisiai, šaknys, gali būt žievė ar bet kokia kita augalinė medžiaga, mityboje naudojama nedideliais kiekiais, kaip maisto priedas skoniui, spalvai pakeisti ar apsaugoti nuo ligas keliančių bakterijų, jų augimo. Taip pat prieskoniai naudojami patiekalams gardinti, kitiems nemaloniems kvapams nuslopinti. Virtuvėje naudojami prieskoniai skiriasi nuo žalumynų, tačiau lapinės, žaliosios augalų dalys taip pat yra naudojamos maistui gardinti ar pateikti kaip garnyrą.
Dauguma prieskonių taip pat yra naudojami kitoms paskirtims, kaip kad medicinai, religiniams ritualams, kosmetikai, parfumerijai ar tiesiog kaip daržovių valgymui.
Pavyzdžiui, ilgoji ciberžolė taip pat naudojama kaip konservantas; saldymedis kaip vaistas; česnakas kaip daržovė.
TRUMPA ISTORIJA
Žmonės prieskonius pradėjo naudoti 50 tūkst.m.pr.Kr. Prekyba prieskoniais plėtojosi po visus Artimuosius Rytus apie 2tūkst.m.pr.Kr tačiau tik cinamonu ir pipirais, o vėliau ir Rytų Azijoje, kur buvo prekiaujama žolelėmis ir pipirais.
Egiptiečiai žoleles naudojo kūno balzamavimui, kadangi jos suteikė malonų kvapą, ir jų dažnas poreikis pirkti egzotines žoleles padėjo spartinti mainus visame pasaulyje.
PRIESKONIŲ LAIKYMAS
Šiaip pati geriausia laikymo vieta yra šaldytuvas. Nemalti prieskoniai tokiu būdu gali neprarasti savo savybių ir išsilaikyti iki 5 metų, taip pat dažnai patariama laikyti juos tokioje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Dažniausiai prieskoniai laikomi stikliniuose ar metaliniuose induose, tačiau taip laikant jie savo savybes išsaugo tik iki 2 metų.
Taigi, jei iki šiol laikėt prieskonius spintelėse, jau galite perkelti į šaldytuvą, kur jie laikysis ilgiau.