Kaip teisingai pasodinti medį

sodinukasPrieš sodinant medį reikia pasiruošti šiam darbui. Prieš pasodinant sodinukus reikia gerai apžiūrėti, atskilusias šaknis reikia apgenėti. Jeigu sodinukai kurį laiką buvo pervežami, ir kyla pavojus, kad jie apdžiūvo, juos parai reikia pamerkti į šaltą vandenį taip, kad jų visos šaknys būtų vandenyje. Jeigu lauke karšta, vandenį reikia kelis kartus pakeisti arba sutrumpinti sodinukų šaknų drėkinimo laiką, kad išvengti smulkių, aktyviai augančių šaknų puvimo.

Prieš pat pasodinant medį reikia paruošti molingą mėšlo blendinį: 1 kibirui šviežio karvių mėšlo reikia paimti molio kibirą ir sumaišyti masę iki grietinės konsistencijos tirštumo. Į tokį blendinį būtų gerai paruošti heteroauksino tirpalo pagrindu. Tai žymiai pagreitins medžio šaknų regeneraciją.

Šis tirpalas gaminamas taip: 1-2 g heteroauksino ištirpdoma nedideliame kiekyje spirito arba karšto vandens, o po to dar užpilama vandens iki 1 litro. Blendinys ruošiamas šiame tirpale, o sodinukų šaknys  prieš pasodinimą yra aptepamos šiuo tirpalu. Sodinukų šaknis heteroauksinu galima apdoroti ir kitaip, daug pigesniu būdu: sodinukų šaknys 7 valandas išlaikomos heteroauksino tirpale  (koncentracija 50 mg/l).

Į medžio sodinimo duobę iki pusės reikia suberti viršutinį žemės sluoksnį, sumaišyti jį su trąšomis, padaryti iš tų žemių kauburėlį, iš šiaurinės pusės įstatyti medį ir šalia jo įsmeigti kuolą. Šaknis reikia ištiesinti.

Sodinant medį, ypatingą dėmesį reikia skirti sodinuko pasodinimo į žemę gyliui: šaknų kaklelis turi būti 3-5 cm aukščiau už žemės paviršių. Kada žemė duobėje nusės, o kartu su ja ir medis, tada jis bus viename lygyje su žemės paviršiumi. Žemė į duobę su sodinuku beriama per du tris kartus, gerai suplojant ją prie šaknų, kad nebūtų jokių tuštumų. Naujai pasodintas medelis yra parišamas špagatu aštuoniuke prie kuolo.

Pasodinus medį jį reikia palaistyti 2-3 kibirais vandens, o aplink kamieną žemės paviršių reikia apdėti 10 cm sluoksnio mulčiumi iš puveningos žemės arba komposto.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.