Juosvasis piengrybis

Lactarius necator

Vaisiakūniai dideli. Kepurėlė 7—10(20) cm skersmens, iš pradžių šiek tiek iškili, vėliau paplokščia, įdubusi, gleivėta, kartais sausa, šiurkšti, pakraščiai užsilenkę žemyn, nešvariai juodai žalia, žaliai ruda. Pieniškos sultys baltos, karčios. Lakšteliai balti, senesnių grybų ochriniai, tankūs. Kotas 5—7 cm ilgio, 1—3 cm storio, kepurėlės spalvos, tuščiaviduris. Trama balsva, gelsva, stangri. Sporos smulkiai kapotos, 6—8 x 5—7 u m. Auga rugpjūčio—spalio mėn. drėgnuose mišriuose, spygliuočių miškuose, ypač eglynuose, dažniausiai grupėmis. Vertingas, kai kur vadinamas juoduoju grūzdu, vartojamas sūdytas. III kategorijos. Šių grybų galima prisirinkti tada, kai nėra geresnių valgomų grybų. Išvirti parūgštintame vandeny būna išvaizdingesni.

  1 comment for “Juosvasis piengrybis

  1. Cijunas
    2009/09/03 at 11:27

    Puikiausi grybai žiemą su grietine ir bulvėm, pavasarį pakepinti su lietiniais ir svogūnlaiškiais. Jokie baravykai neprilygsta jiems. Traškūs ir gražiai kontrastuoja su balta grietine.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *