Baltagauris piengrybis

Lactarius pubescens

Vaisiakūniai smulkūs arba vidutinio stambumo. Kepurėlė 3—5(7) cm skersmens, jauna pusiau apvali, iškili, vėliau paplokščia arba įdubusi, be zonų, mėsinga, plaušuota, pakraščiai šerpetoti, plaukuoti, užsilenkę žemyn. Lakšteliai balti, vėliau rusvo atspalvio, tankūs, siauri, priaugtiniai arba pusiau nuaugtiniai. Kotas 2—5 cm ilgio, 0,5—1,5 cm storio, rusvas, baltas, į pagrindą nusmailėjęs, plaušuotas. Trama balta, tvirta, trapi, deginančio skonio, malonaus kvapo. Pieniškos sultys baltos, negausios, aštraus skonio. Sporos smulkiai dygliuotos, 6—9 x 6—7 u m.
Auga liepos—rugsėjo mėn. žolėtuose miškų pakraščiuose, pamiškėse, krūmynuose, ypač beržynuose, drėgnose vietose. Geras valgomas grybas, vartojamas sūdytas, tinka marinavimui. II kategorijos. Lietuvoje aptinkamas gana dažnai, bet negausiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.