Apysaldis piengrybis

Lactarius subdulcis

Vaisiakūniai smulkūs. Kepurėlė 3—5(7) cm skersmens jauna išgaubta, iškili, vėliau paplokščia, šiek tiek įdubusi, dažniausiai su gūbreliu, drėgnu oru gleivėta, lygi neplaušuota, iš pradžių raudonai ruda, rusva, vėliau geltonai rusva. Lakšteliai balsvi, senesnių grybų gelsvi, rusvai gelsvi, tankūs, trapūs, priaugtiniai arba neryškiai kotu nuaugę žemyn. Pieniškos sultys baltos, spalvos nekeičiančios, nekarčios, jauni vaisiakūniai labai sultingi, senesni nesultingi. Kotas 3—6 cm ilgio, 0,5—1 cm storio, kepurėlės spalvos, tuščiaviduris, visada trumpesnis už kepurėlės plotį. Trama gelsva, ochrinės spalvos, plona, elastinga, malonaus kvapo, aštroko skonio. Sporos karpotos,6—8 x 6—7 u. m.
Auga liepos—spalio mėn. spygliuočių, lapuočių, mišriuose miškuose, Lietuvoje gausiai auga kasmet. Vartojamas sūdytas. IV kategorijos. Nevertėtų grybautojams ir šio piengrybio palikti miške. Patartina vartoti kartu su kitais grybais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.