Šiurkščioji stambiažvynė

Macrolepiota rhacodes

Vaisiakūniai dideli, bet mažesni nei skėtinės stambiažvynės. Kepurėlė 10—20 cm skersmens, jauna ovališka, vėliau gaubta, senų grybų paplokščia, apaugusi dideliais, pilkai rudais žvynais. Lakšteliai balti, vėliau rusvi, platūs. Kotas 8—12(15) cm ilgio, 3—4 cm storio, su rinkių, lygus, nežvynuotas, iš pradžių baltas, vėliau šviesiai rudas, prie pagrindo sustorėjęs, bet be volvos (išnaros). Trama balta, minkšta, malonaus kvapo, skonio, vaisiakūnis, jį perlaužus ar perpjovus, parusvėja, įgauna rausvą, oranžinį atspalvį (būdingas šio grybo požymis). Sporos plačiai elipsiškos, 9—12 x 6—7 u m. Auga liepos—spalio mėn. spygliuočių miškuose, krūmynuose, ypač eglynuose. Skanus valgomas grybas, dar vadinamas šiurkščiąja žvynabude, vartojamas šviežias, sūdytas. IV kategorijos. Galima auginti dirbtiniu būdu. Mitybiniu atžvilgiu abi stambiažvynės perspektyvios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *