Kartusis kazlėkas

Chalciporus piperatus

Vaisiakūniai smulkūs. Kepurėlė 2—3(5) cm skersmens, jauna apvaliai iškili, vėliau paplokščia, aksomiška, sausa, tik esant drėgnam orui lipni, kartais net silpnai gleivėta, gelsva, gelsvai ruda, rusva. Vamzdeliai raudonai geltoni, rudi. Poros kampuotos, rudai raudonos, į pakraštėlius kepurėlės susmulkėja. Kotas 3—5(7) cm ilgio, 0,5 — 1 cm storio, kepurėlės spalvos, į pagrindą nusmailėjęs. Trama gelsva, rusva, žalsvai gelsva, baravykų kvapo, bet aštraus pipirų skonio. Sporos verpstiškos, 7 — 12 x 3—4 u m.
Auga liepos—spalio mėn. spygliuočių, mišriuose miškuose, parkuose dažnai prie medžių pamato, kartais ant apsamanojusio kamieno. Maistui vartojamas vietoj pipirų. Galima valgyti šviežius ir džiovintus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.