Kartusis kazlėkas

Chalciporus piperatus

Vaisiakūniai smulkūs. Kepurėlė 2—3(5) cm skersmens, jauna apvaliai iškili, vėliau paplokščia, aksomiška, sausa, tik esant drėgnam orui lipni, kartais net silpnai gleivėta, gelsva, gelsvai ruda, rusva. Vamzdeliai raudonai geltoni, rudi. Poros kampuotos, rudai raudonos, į pakraštėlius kepurėlės susmulkėja. Kotas 3—5(7) cm ilgio, 0,5 — 1 cm storio, kepurėlės spalvos, į pagrindą nusmailėjęs. Trama gelsva, rusva, žalsvai gelsva, baravykų kvapo, bet aštraus pipirų skonio. Sporos verpstiškos, 7 — 12 x 3—4 u m.
Auga liepos—spalio mėn. spygliuočių, mišriuose miškuose, parkuose dažnai prie medžių pamato, kartais ant apsamanojusio kamieno. Maistui vartojamas vietoj pipirų. Galima valgyti šviežius ir džiovintus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *