Gelteklė – prieskoninė daržovė

geltekleJos dar vadinamos juodšaknėmis. Gelteklių skonis primena lazdynų riešutus.
Gelteklės šaknys labai maistingos. Jose daug angliavandenių, baltymų, riebalų, 6,9 mg proc. vitamino C, 0,75 mg proc. vitamino B1 , 0,02 mg proc. vitamino B2. Taip pat daug kalio, fosforo, kalcio, magnio, geležies. Be to, gelteklės šaknyse yra rauginių medžiagų, asparagino, levulino ir kitų, kurios turi gydomųjų savybių. Todėl gelteklės patariama vartoti sergantiems cukralige, skrandžio bei žarnyno opalige.
Vartojamos įvairiai – žalios, virtos, keptos, troškintos, marinuotos, džiovintos.
Gali būti patiekiamos sumaišytos su obuoliais, morkomis, salierais, svogūnais, agurkais ar kopūstais. Jų šaknys nuskutamos ir tuoj apšlakstomos parūgštintu vandeniu arba pamerkiamos į jį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.