Daržovinis rabarbaras

Rheum rhabarbarum

Botaninis aprašymas:
Daugiametis iki 200cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebiai trumpi, išsišakoję, rudi, 4-6cm skersmens, su stambiomis mėsingomis šaknimis. Iš šakniastiebio kasmet išauga stambūs pamatiniai lapai ir vienas ar keli stiebai. Stiebas status, tuščiaviduris, rausvai dėmėtas, plikas. Apatiniai lapai 15-60cm ilgio, banguotais kraštais, širdišku pamatu; viršutiniai stiebiniai lapai bekočiai. Abi lapų pusės plaukuotos. Žiedai smulkūs, rausvai balti, po 5-6 susitelkę ilguose, šluotelės pavidalo žiedynuose. Žydi gegužės-birželio mėnesiais. Vaisius trikampiškas, raudonas, su plačiais sparneliais lukštavaisis. Dekoratyvinis, maistinis, vaistinis augalas.

Paplitimas:
Rabarbarą pirmieji pradėjo auginti kinai maždaug prieš 5000 metų. Apie XVIIIa vidurį jis paplito ir Europoje. Savaime Lietuvoje neauga. Auginamas soduose, parkuose, daržuose. Rabarbarai yra dekoratyvūs augalai, ypač puošnūs želdynuose butonizacijos, žydėjimo metu.

Auginimas:
Rabarbarai auga gerai giliai įdirbtose, derlingose, puveningose, priesmėlio ir vidutinio sunkumo priemolio dirvose. Reiklūs drėgmei. Smėlynai netinka, nes, kai trūksta drėgmės, užauga prastas derlius, lapkočiai būna kieti, kartūs.
Dauginama sėklomis arba šakniastiebio dalimis su 1-2 pumpurais. Rabarbarų šakniastiebius sodinti reikia balandžio pabaigoje arba rugpjūčio viduryje; dauginant sėklomis sėti reikia ne vėliau kaip birželio pabaigoje gerai patręštoje lysvėje. Svarbiausia priežiūra- retinimas ir purenimas. Graikiškai rha, rheon- šių augalų šaknų pavadinimas. Šaknys buvo kasamos upės Rha, tai yra, Volgos, krantuose.
* * *
Vaistinė žaliava- rabarbarų šaknys. Šaknys kasamos rudenį(rugsėjo-spalio mėnesį). Požeminė dalis kasama 3-4 auginimo metais, nuvalomos žemės, plaunama, pjaustoma išilgai gabalėliais, apvytinama saulėje ir baigiama džiovinti džiovykloje 50-60°C temperatūroje. Išdžiuvusios žaliavos gabalėliai turi būti 10-15cm ilgio ir 3cm skersmens; iš išorės- tamsiai rudos, lūžyje- baltos spalvos su oranžinėmis dėmėmis; specifinio kvapo, kartaus sutraukiančio skonio. Paruošta žaliava pakuojama į daugiasluoksnius popierinius maišus, laikoma tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje. Tinka vartoti 5 metus.
Rabarbarų lapkočiuose ir šaknyse yra C, P, B grupės vitaminų, organinių rūgščių, raugų(iki 12%), dervų, mineralinių medžiagų, krakmolo, pektinų.

Vartojimas medicinoje
Rabarbarų šakniastiebių vandeniniai preparatai laisvina vidurius; etanoliniai- reguliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, skatina tulžies išsiskyrimą. Mažos jų dozės(0,1-0,2g) vidurius kietina, didesnės(1,0-2,0g)- laisvina. Rabarbarų šaknyse esančios rauginės medžiagos kuria sąlygas, prie kurių sunku gyventi kenkėjams, be to, didina gleivinės atsparumą. Rabarbarų šakniastiebiai vartojami kosmetikoje.

Maistui
Vartojami tik jauni rabarbaro lapkočiai. Šiuo laikotarpiu jie skanesni, rūgštoki, skoniu primena antaninį obuolį, juose vyrauja obuolių ir citrinos rūgštys, o pasenusiuose lapkočiuose- oksalo rūgštis, kurios didelis kiekis organizme nepageidautinas. Iš rabarbaro lapkočių(be lapų) gaminama daug saldžiųjų patiekalų, džemų, uogienių, marmeladų, kompotų, kisielių. Rabarbarai dažniausiai vartojami desertui. Rabarbarų lapkočiai vartojami kaip įdaras blyneliams ir pyragams. Rabarbarų negalima virti metaliniuose induose, nes jų paviršius oksiduojasi.

Rabarbarai su ryžiais
Produktai: 100g rabarbarų, 2 šaukštai ryžių, šaukštas cukraus, druskos.
❖ Rabarbarų lapkočius nulupti, smulkiai supjaustyti, išvirti pasūdytame ir pasaldintame vandenyje, išversti į kiaurasamtį, pertrinti per sietelį, o nuovirą nukošti. Perrinktus ir vandenyje išmirkytus ryžius sudėti į nuovirą ir išvirti. Likus 5min iki virimo pabaigos įdėti cinamono. Išvirtus ryžius ataušinti, sudėti į dubenį, o ant viršaus uždėti rabarbarų tyrės.

Rabarbarų padažas
Produktai: 1,5kg rabarbarų lapkočių, 2 šaukšteliai kvietinių miltų, 1/2 stiklinės grietinės, šaukštelis druskos, šaukštas cukraus.
❖ Nuplautus ir griežinėliais supjaustytus rabarbarų lapkočius iki minkštumo išvirti vandenyje ir pertrinti per sietelį. Svieste pakepinti miltus. Į juos įpilti grietinės(pagal skonį), įberti druskos, cukraus, gerai išmaišyti.

Rabarbarų uogienė
❖ Rabarbarų lapkočius nuplauti, nulupti, skersai supjaustyti nedideliais(1-1,5cm) gabaliukais, paskui lmin blanširuoti, ataušinti tekančiu vandeniu ir sudėti į puodą, užpilti karštu cukraus sirupu(1,5kg cukraus ir 0,3l vandens/1kg rabarbarų). Virti 2 kartus, intervalas- 12val. Paruoštą uogienę supilstyti į sterilius stiklainius, hermetiškai uždaryti, ir ataušinti. Nevartojama sergant inkstų akmenlige, ateroskleroze, skrandžio opalige.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.