Blunkančioji ūmėdė

Russula decolarans

Vaisiakūniai vidutinio didumo. Kepurėlė 5—10 cm, retai 12—15 cm skersmens, jauna pusrutuliška, iškili, vėliau paplokščia, kartais vidurys įdubęs, oranžinė, geltonai ruda, raudonai ruda, išblunkanti. Lakšteliai gelsvi, senesnių grybų geltoni, pilkai geltoni. Kotas 5—10 cm ilgio, 1—2,5 cm storio, baltas, vėliau įgauna pilką atspalvį. Trama balta, senesnių grybų pilka, malonaus skonio. Sporos karpotos, 10—14 x 9—12 u. m. Auga liepos—rugsėjo mėn. pušynuose, mišriuose miškuose. Geras valgomas grybas, vartojamas šviežias, sūdytas. III kategorijos. Į šią ūmėdę labai panaši pelkinė ūmėdė (R. paludosa Britz.), kepurėlė raudonos spalvos. Geras valgomas grybas. Iš blunkančios ūmėdės išskirtas svarbus fermentas rusulinas, tinkamas sūrių gamybai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.