Paprastasis kadagys

Juniperus communis L.

Visžalis, tankus, dažniausiai dvinamis, 3 — 5 (15) m aukščio krūmas arba medelis. Vyriškieji augalai glausta, siaura, kūgiška laja, moteriškieji skėstašakiai. Vaisiai — uogos pavidalo kankorėžiai, kurie prinoksta tik antrųjų metų rudenį. Pirmaisiais metais jie būna žali, prinokę — juodi, su melsvo vaško apnašomis, minkštimas saldokas, aromatingas.
Dauginasi sėklomis ir šakninėmis atžalomis. Auga labai lėtai, derėti pradeda po 5 —10 metų, gausiau dera kas 4—6 metai. Šviesamėgis, atsparus šalčiui ir sausrai. Lietuvoje dažnas, labiausiai paplitęs pušynų trake. Auga dirvonuose, upių šlaituose, pasitaiko durpynuose. Vaisiuose yra iki 40% cukrų, 0,7—;1,6.% pektinų, 0,5 — 2% eterinio aliejaus, 3,5% baltymų, organinių rūgščių. Vaisiai vartojami medicinoje, veterinarijoje, yra geras prieskonis gėrimams, žuviai, -mėsai paskaninti. (Nuo didesnio kiekio vaisių galima apsinuodyti!) Iš medienos, vaisių ir spyglių gaminamas aliejus. Šakelėmis minta briedžiai, jomis dezinfekuojamos patalpos, rūkoma mėsa, žuvis. Mediena tinka smulkiems dirbiniams. Kadagys — svarbus sanitaras. .Nustatyta, kad 1 ha kadagynų išskiria per parą apie 30 kg fitoncidų, todėl vertėtų plačiau jį auginti miestų bei kurortų apylinkių želdiniuose. Tinka gyvatvorėms, gėlynams ir eroduojamiems šlaitams sutvirtinti. Labai dekoratyvi jo glaustašakė forma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *