Paprastasis lazdynas

Corylus avellana L.


Vasaržalis, iki 5—6 m aukščio krūmas, kartais iki 10 m aukščio medis. Žydi anksti pavasarį, kovo—balandžio mėn., prieš išsiskleidžiant lapams. Vaisiai — rutuliški ar pailgi, 1 — 2 cm ilgio riešutai, pavieniai ar kekėse po 2 — 7, apgaubti dvilapių goželių. Prinoksta rugsėjo mėn. ir iškrinta iš goželių.
Lietuvoje labai dažnas, ypač lapuočių ir mišriuose miškuose, upių ir kalvų šlaituose, palaukėse. Auginamas sodybose. Mėgsta derlingus, purius, pakankamai drėgnus dirvožemius, ypač karbonatingus priesmėlius. Branduoliuose yra 58—70% žmogaus organizmo lengvai pasisavinamų riebalų, 16—18% baltymų, 3,5 — 8% cukrų (daugiausia sacharozės), 30—50 mg% askorbino rūgšties, vitaminų (Bi, E ir kt.). Riešutai valgomi švieži, iš jų spaudžiamas aliejus, kuris vartojamas konditerijoje, kosmetikoje, lakų, dažų gamyboje, o iš išspaudų gaminama chalva.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *