Saugokimės nuodingų grybų

death_cap 1

Žalsvoji musmirė

     Atėjęs ruduo atsinešė ir įvairiausių gėrybių krepšį. Ne tik sodo ir daržo gėrybėmis esame apdalinti – miške taip pat jų gausiai randame. Pačiame gėrybių piramidės viršuje stovi grybai, kurių ne vienas laukiame ištisus metus ir kuriais tik rudeniop galime paskanauti. O skanauti tikrai yra kuom, mat šiuo metu pasaulyje yra priskaičiuojama apie 100 000 grybų rūšių. Be abejo, toli gražu ne visus juos galima ragauti, nes kai kurie grybai yra itin nuodingi. Jei ne itin domitės grybais, retai vykstate grybauti, jums pravers šį tą sužinoti apie netinkamus grybus. Tad pasikalbėkime apie sveikatai kenksmingus.

     Turbūt skaičiai gali sugluminti, tačiau Lietuvoje auga net 40 rūšių grybų, kurie yra nuodingi tik būdami žali. Valgyti tokius grybus galima tik specialiai paruošus ir apdorojus. O štai net 20 rūšių grybų sukelia apsinuodijimą, net jei jie būna tinkamai paruošti. Kaip žinia, mirtinai nuodingi grybai yra Žalsvoji musmirė, Margoji musmirė, Smailiakepurė musmirė, Patujaro plaušabudė ir Nuodingasis nuosėdis. Šių grybų derėtų vengti iš tolo, nes jie sukelia negrįžtamus pakitimus. Smailiakepurės ir žalsvosios musmirių sukelta intoksikacija beveik visuomet baigiasi mirtimi. Pastarojoje yra susikaupę daugiau kaip 10 skirtingų nuodingų medžiagų: falolyzinas, amavadinas, amanitinas, muskarinas, muskaronas, muscimolas, faloidinas, faloinas, falinas. Šios medžiagos nuodija kepenis, virškinimo traktą, naikina raudonuosius kraujo kūnelius. Apsinuodijimas priklauso ir nuo suvalgyto nuodingųjų grybų kiekio, ir nuo žmogaus sveikatos būklės dar prieš jį suvalgant. Be minėtųjų musmirių, reikia saugotis ir Patujaro plaušabudės, mat šis grybas labai panašus į pievagrybius. O štai Nuodingasis nuosėdis gamina nuodą orelaniną, kurio veikimas suvalgius pasireiškia tik po kelių dienų, savaičių ar net mėnesių. Jis mirtinai lėtai atlieka savo darbą – trikdo inkstų, kepenų veiklą, žmogui džiūsta lūpos, burnos gleivinė, gerklė, skauda pilvą, galvą, rankas ir kojas. O štai Paprastosios musmirės nuodai veikia į centrinę nervų sistemą: po kelių valandų išsiplečia vyzdžiai, žmogus vemia, viduriuoja, pasireiškia haliucinacijos.

death_cap 1

death_cap 1

Iš kitų nuodingų grybų verta paminėti Geltonąjį baltiką, Pilkalakštę plaušabudę, Stačiąją plaušabudę, Pilkąją meškutę, Paprastąją musmirę, Gelsvąją musmirę ir Rausvarudę musmirę. Šie grybai turi tokių nuodingų medžiagų, kaip muskarinas, cholinas, muskaronas, muscimolas. Mažiau nuodingi yra puokštinė kelmabudė, eglinė kūgiabudė, stambioji gijaubudė, geltonasis baltikas, nuodingasis pievagrybis, gleiviabudė, dryžuotasis baltikas. Šie grybai neretai būna panašūs į kitus – valgomus – grybus.

     Tiesa, turbūt pasitaiko, jog, parsinešus iš miško grybų ir pasidarius sočią vakarienę, dažnai nepamatuojamas saikas ir grybų vienu kartu suvalgoma per daug. Tuomet po kelių valandų gali pakilti temperatūra, žmogus vemia, viduriuoja. Simptomai praeina po kelių dienų. Ypatingai virškinimo traktą dirgina piengrybiai ir ūmėdės. Šie grybai tikrai nėra nuodingi, tačiau dėl tam tikrų medžiagų gali sukelti nemalonių pojūčių. Atsiminkite, jog apsinuodijimą gali sukelti ir geri valgomi grybai, jei jie netinkamai apdoroti, valgomi sukirmiję, patižę, seni, mat juose susidaro kenksmingų amidų-aminų junginių.

     Tad svarbiausia, norint būti sveikiems, yra nerinkti nežinomų grybų. Kai kurie nuodingi grybai būna panašūs į paprastus valgomus grybus, tad neapsigaukite! Jei abejojate – neimkite! Tačiau, jei parsinešę suvalgėte grybų, o po kelių valandų jums pasidarė bloga, ėmė pykinti, prasidėjo viduriamis, pilvo, galūnių skausmai, išsiplėtė vyzdžiai, pakilo temperatūra – nieko nelaukite ir kuo skubiau važiuokite į artimiausią gydymo įstaigą, kad jums kuo skubiau būtų suteikta pirmoji pagalba, nes kiekviena sekundė tampa svarbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *