Karpotasis pumpotaukšlis

Lycoperdon perlatum

Vaisiakūniai vidutinio didumo, 3—5(8) cm aukščio, viršutinė dalis rutuliška, apatinė nusmailėjusi. Jauni balti, elastingi, kompaktiški, apaugę smulkiomis nusmailėjusiomis karpelėmis, kurios lengvai nusitrina, senų vaisiakūnių jos nubyra, ir jų paviršius visada beveik lygus, rudos spalvos. Jaunų grybų trama balta, elastinga, malonaus kvapo ir skonio, senų minkšta, ruda. Visų kukurdvelkių vaisiakūniuose susidaro milijardai sporų, kurias vėjas išnešioja po miškus ir laukus. Auga vasarą ir rudenį miškuose, parkuose, kaip ir kriaušinis pumpotaukšlis, didelėmis grupėmis. Jaunas valgomas, vartojamas šviežias, tinka grybų miltų gamybai. IV kategorijos. Prancūzijoje ir kitose šalyse pumpotaukšliai gausiai vartojami maistui. Skanūs kepti jauni vaisiakūniai (supjaustomi į skilteles ir apvoliojami miltų su kiaušiniu košelėje). Kol kas grybautojai šio grybo nerenka. Saprofitas, naudingas miškui.

  1 comment for “Karpotasis pumpotaukšlis

  1. sadin
    2013/09/23 at 16:26

    sveiki, ar yra nuūodingų grybų su kuriai galima supainioti karpotajį pumpotaukšlį?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.