Varpinė medlieva: nauda ir uogų apkepas

Amelanchier spicata C. Koch. – Varpinė medlieva. Trumpai apie augalą ir medlievos uogų naudą, panaudojimą ir vienas nesudėtingas receptas, kaip išsikepti trupininį medlievos uogų pyragą.

Apie augalą

Vasaržalis krūmas, rečiau iki 6 m aukščio medelis, kilęs iš Šiaurės Amerikos.

Lapai ovališki arba kiaušiniški, jaunų apatinė pusė gauruota, vėliau abipus pliki.

Žiedai balti, kartais rausvi, trumpose, stačiose kekėse po 6—10. Žydi gegužės mėn.

varpinė medlieva amelanchier spicata

Vaisiai ovališki arba ovališkai rutuliški, 6 —10 mm skersmens, melsvai juodi, miltuoti, su stačiais taurėlapiais viršūnėje, sultingi, saldūs, uogos pavidalo obuolėliai; prinoksta liepos mėn., tačiau ne visi kartu.

Lietuvoje medlieva savaime neauga, tačiau rytinėje ir ypač vakarinėje Lietuvos dalyje yra sulaukėjusių, augančių miškuose. Šviesamėgė. Atspari šalčiui, ligoms ir kenkėjams. Dauginasi sėklomis, šakninėmis atžalomis.

Medlievos nauda

Valgomieji vaisiai: sunokina mažas, kvapnias uogas, kurių spalva svyruoja nuo raudonos ir violetinės iki tamsiai mėlynos, kai uogos yra visiškai subrendusios. Uogose yra gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų: 6,4—12,4% cukrų, 0,4—1,1% organinių rūgščių, 45,8—98,8 mg % askorbino rūgšties, karotino, vitamino P. Valgomi švieži ir perdirbami. Medingi.

medlievos vaisiai uogos

Vaisiai dažnai naudojami gaminant kulinarinius gaminius: uogienes, drebučius, pyragus ir gėrimus. Gali būti vertinga sveikos mitybos dalis.

Antioksidacinės savybės: medlievose yra antioksidantų, tokių kaip antocianinai, kvercetinas ir rutinas. Šie junginiai padeda neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme, gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir gerinti bendrą sveikatą.

Naudojimas medicinoje: tradicinėje Amerikos indėnų medicinoje buvo naudojama dėl priešuždegiminių ir šlapimą varančių savybių.

Ekologinė vertė: atlieka esminį vaidmenį ekosistemose. Teikia maistą ir pastogę laukiniams gyvūnams ir vabzdžiams: paukščiams, drugeliams ir bitėms. Patrauklūs žiedai prisideda prie apdulkinimo proceso, o lapija ir uogos yra įvairių organizmų maisto šaltiniai.

Paprastas receptas, kurį galite išbandyti, naudodami medlievos uogas.

Medlievos uogų trupininis apkepas

Sudėtis:

4 puodeliai šviežių medlievos uogų
1/4 puodelio granuliuoto cukraus (pagal skonį)
1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
1 puodelis universalių miltų
1/2 puodelio avižų
1/2 stiklinės rudo cukraus
1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
1/4 arbatinio šaukštelio druskos
1/2 puodelio nesūdyto sviesto, šalto ir supjaustyto kubeliais

Instrukcijos:

  • Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
  • Dubenyje sumaišykite medlievos uogas, granuliuotą cukrų ir citrinos sultis. Švelniai išmaišykite, kad uogos pasidengtų cukrumi ir citrinos sultimis.
  • Įdėkite uogų mišinį į kepimo indą, tolygiai paskirstydami.
  • Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, avižas, rudąjį cukrų, maltą cinamoną ir druską. Gerai išmaišykite.
  • Į sausų ingredientų mišinį sudėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą. Pirštais arba konditerijos pjaustytuvu susmulkinkite sviestą į mišinį, kol jis bus panašus į stambius trupinius.
  • Trupinių mišiniu tolygiai apibarstykite kepimo formoje esančias uogas.
  • Pašaukite indą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 minučių arba kol uogos pradės burbuliuoti, o trupinių užpilas taps auksinės, rudos spalvos ir traškus.
  • Išimkite iš orkaitės ir leiskite apkepui šiek tiek atvėsti. Patiekite šiltą, pasirinktinai su kaušeliu vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės šaukšteliu.

Mėgaukitės skaniu medlievos uogų trupininiu apkepu!

Kitame straipsnyje skaitykite kaip auginti ir dauginti medlieva.

  1 comment for “Varpinė medlieva: nauda ir uogų apkepas

    Leave a Reply to Aistė Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *