Laikomos tinkamose sąlygose daržovių sėklos gali būti daigios daugelį metų. Pavyzdžiui, pomidorų, pupų, pupelių sėklos būna daigios 9 metus, agurkų, agurkočių, moliūgų, melionų, arbūzų – 8, žirnių – 7, burokėlių, kopūstų, ridikų, ridikėlių, ropių, cikorijų – 5, morkų, rabarbarų, salierų, salotų, porų, špinatų – 4 metus. Po poros metų daigumą praranda pastarnokai, salierai, krapai, svogūnai, rūgštynės.
Jeigu turime likusių iš ankstesnių metų sėklų likučių, jų neišmeskime. Patikrinkime jų daigumą. Tuo tikslu ant lėkštutės padėkime skiautę sudrėkinto ir dviem trim sluoksniais sulankstyto filtrinio popieriaus arba baltą stalo servetėlę ir paskleiskime žiupsnelį sėklų (smulkesnių – daugiau, stambesnių – mažiau). Lėkštutę uždenkime kita lėkštute. Stebėkime, kad užtektų drėgmės, tačiau vanduo naturėtų apsemti sėklų. Palankiausia temperatūra apie 25ºC šilumos.
Skirtingų daržovių rūšių sėklų dygimas tęsiasi nuo 7 iki 14 dienų. Jeigu sudygo tik pusė ar dar mažiau tikrinamų sėklų – geriau jų nebesėti.
Genovaitė Visockienė
Tuomet mes“mušam“rekordus. Šiemet pasėjau mažųjų pomidoriukų sėklas, kurios surinktos 1999m. Sudygo beveik šimtu procentų…
Šiemet pasėjau žirnius, kurių sėklą saugojau porą metų, tačiau derlius tikrai puikus, pasirodo brandintos daržovių sėklos tikrai pateisina lūkesčius.