Melsvažalė gleiviabudė

Stropharia aeruginosa

Vaisiakūniai smulkūs, vidutinio didumo. Kepurėlė 3— 7(10) cm skersmens, jaunų grybų varpelio pavidalo, senesnių iškili, paplokščia, plaušuota, gleivėta, melsvai žalia, kartais išblunkanti iki gelsvos, žalsvai gelsvos spalvos, pakraščiai su apdangalo liekanomis. Lakšteliai iš pradžių pilkšvi, vėliau violetiškai rudi, tankūs, priaugtiniai. Kotas 4—10 cm ilgio, 1—2 cm storio, kepurėlės spalvos, nuo rinkio iki pagrindo plaušuotas, žvynuotas. Trama žalsva, plona, nelabai malonaus kvapo, skonio, bet nekarti. Sporos elipsiškos, 7 — 10 x 5 u m. Auga liepos—spalio mėn. miškuose, parkuose, net soduose, ant supuvusių kelmų, išvartų, rąstų, tarp žolių, dažnai tarp dilgėlių. Valgoma, bet menkavertė. Vartojama šviežia, nulupus odelę. Literatūroje nurodoma, kad gana geras valgomas grybas. Labai lengvai atpažįstami grybai: vaisiakūniai gleivėti, ypač drėgnu oru, kepurėlė ir kotas vienodos melsvai žalios spalvos, plaušuoti, žvynuoti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *