Našlaitės

Lietuvoje labai populiarios gėlės, žydinčios vasarop (gausiausiai – balandžio gegužės mėnesiais), – našlaitės. Auga nederlingoje žemėje, yra nereiklios, labai ištvermingos, nors ir atrodo trapios. Paplitusios visuose žemynuose. Gali būti naudojamos ne tik kaip dekoratyvinės gėlės, bet ir žiedais puošti patiekalus, taip pat pridėti skoniui pagerinti gaminant valgį. Liaudies medicina naudoja našlaičių nuovirus gydant kosulį bei malšinant skausmus. Aprašymas. Našlaitės stiebas kylantis, gulsčias, lapai ovalios formos. Žiedų spalva varijuoja: būna melsvų, violetinių, baltų, geltonų. Žiedlapių naslaitesskersmuo – iki keturių centimetrų. Tiesiaragė našlaitė užauga palyginti aukšta – 10-25 cm, sudaro plačius kupstus. Lapai elipsinės formos, žiedų skersmuo – 3-5 cm. Žydi ilgai – nuo gegužės iki rugsėjo. Kvapioji našlaitė užauga iki 10-15 cm, žiedeliai smulkučiai – 1.2-2 cm skersmens, kurie itin skaniai kvepia. Stiebas įsišaknijantis, šliaužiantis, o lapai kiaušinio formos. Pirmą kartą žydi balandžio mėnesį, antrą kartą – rudenį. Grakščioji našlaitė yra žemaūgė, auga kupsteliais. Lapai elipsės formos, ilgoki, o žiedai panašūs į Kvapiosios našlaitės žiedus. Žydi gegužės-rugpjūčio mėnesį.

Našlaičių augimo vietokvapnioji naslaites parinkimas. Našlaites tinka sodinti prie bordiūrų, alpinariumuose, apsodinti gėlių darželius. Nepamirškite, kad našlaites taip pat galima naudoti nuskintas ir merkti į vazas. Nors našlaitės ir nereiklios dirvai, tačiau geriausiai žydėtų saulėtoje vietoje, purioje ar vidutinėje dirvoje.

Našlaičių dauginimas. Našlaitės dauginamos ūgliais, dalijant kerus ir sėklomis. Sėklos sėjamos vos surinkus, nes neilgai būna produktyvios. Jos subręsta vaisiuje – vadinamojoje dėžutėje. Kvapiųjų našlaičių kerai padalijami pavasarį. Ūgliais dauginamos ne visos, o tik ypatingai vertingos veislės, kurių negalima kitaip dauginti, nes praras turėtas savybes. Ūgliai nupjaunami birželio viduryje su keliais lapais ir sodinami į smėlio bei durpių mišinį, kur įsišaknys per nepilną mėnesį.

Išvesta daug našlaičių hibridų, tad didesnė ir spalvų variacija – yra tamsiai ir šviesiai mėlynų, geltonai mėlynų, šviesiai ir tamsiai violetinių, rausvų, baltų, ir daugybė kitų spalvų atspalvių. O gražiausia, kad ant vieno žiedo nusileidžia ne viena spalva. Tie patys žiedlapiai varijuoja savo forma: nuo smailėjančių siaurų nedidelių žiedelių, lyg ir nebūdingų našlaitėms, iki didelių plačių apvalių žiedų. Nėra tiksliai suskaičiuota, kiek gentyje yra rūšių, nes gausu hibridų, kultivarų ir išvestinių veislių, tačiau manoma, jog tikslus skaičius varijuoja tarp keturių penkių šimtų. Lotyniškas našlaitės pavadinimas Viola, šiaip našlaitė yra daugiametė žolė. Lietuvoje auga aštuoniolika našlaičių rūšių: darzeline naslaitehibridinė Darželinė našlaitė (Viola x wittrockiana), kuri tiesiog stebina įvairuojančių spalvų gausa, Trispalvė našlaitė (Viola tricolor), Smiltyninė našlaitė (Viola rupestris), Rivino našlaitė (Viola riviniana), Miškinė našlaitė (Viola reichenbachiana), Griovinė našlaitė (Viola persicifolia) – ši įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, Durpyninė našlaitė (Viola palustris), Kvapioji našlaitė (Viola odorata), Puošnioji našlaitė (Viola mirabilis), Pajūrinė našlaitė (Viola littoralis), Našlaitė pašepėlė (Viola hirta), Pelkinė našlaitė (Viola epipsila), Aukštoji našlaitė (Viola elatior) – ši taip pat įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, Šlaitinė našlaitė (Viola collina), Šuninė našlaitė (Viola canina), Dirvinė našlaitė (Viola arvensis) etc.

Našlaitės – nuostabios gėlės, galinčios džiuginti net iki lapkričio mėnesio savo nepakartojamais žiedais. Beje, jei kada susapnuosite, kad uostote našlaitę, – tai reikš laimę ir ištikimybę, o jei sapne gausite našlaičių – gerai klosis reikalai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *