Category: Sodas priežiūra

Straipsniai apie augalų sodinimą ir priežiūrą

Auginkite savo prieskonius

Dažniausiai valgiams pagardinti vartojame atvežtinius prieskonius, bet juos visada gali pakeisti pačių išauginti augalai. Jų auginimas ir priežiūra labai paprasta, tik reikėtų auginti toliau nuo kelių ir naminiams gyvūnams nepasiekiamose vietose. Vietoj atvežtinio muskato riešuto puikiausiai tiks raudonėlis ar gelsvė, pipirus keiskite kalendra, lauro lapelius, jei neauginate patys, keiskite bazilikais. Gvazdikėlius puikiausiai pakeis citrininė melisa.…

Augalų augimo reguliatoriai

Daržininkai vis dažniau naudoja augalų augimo reguliatorius: mirko sėklas, purškia žiedus, laisto ir purškia daigus. Naudojant juos augalų sėklos greičiau sudygsta, augalai būna atsparesni ligoms ir nepalankioms augimo sąlygoms, anksčiau dera, derlius būna didesnis ir kokybiškesnis. Yra nemažai augalų augimo reguliatorių. Tai ivinas, natrio gumatas, uetinas, ambiolas, biozinas, gibersibas, epinas, silk, ЭБФ-5, „Завязь“, oxydat (Baltarusija),…

Augalų preparatai nuo ligų ir kenkėjų. Pasidaryk pats

Visiems augalų preparatams ruošti rekomenduojama naudoti lietaus vendenį, medinius, molinius ar emaliuotus indus. Nuovirus ir ištraukas naudoti paruošimo dieną, ryte arba vakare apipirškiant augalų viršutinę ir apatinę puses. Preparatų kibimui prie lapų pagerinti rekomenduojama pridėti ūkiško muilo. Augalai prieš grybines ligas: – asiūkliai (1 kg žaliosios asiūklių masės/10 l vandens, skiesti 1:5), svogūnai (500 g…

Apie salotas

Salotos kaip daržovė atėjo į tarptautinę virtuvę iš Italijos, o tiksliau – iš senovės Romos, kurioje salotos buvo vienintelis patiekalas, kurį sudarė daržinė trūkažolė (endivija), petražolės ir svogūnai, paskaninti medumi, pipirais, druska ir actu. Taigi salotos buvo žinomos dar prieš 2500 metų. Tačiau tik XVI a. Pabaigoje – XVII a. pradžioje salotos peržengė Apeninų pusiasalio…

Anyžių auginimo ypatumai

Anyžius patariama auginti mėšlu arba durpių ir mėšlo kompostu patręštame dirvožemyje. Anyžius geriausiai auginti lengvoje, gerai įdirbtoje neutralaus rūgštingumo arba šarminiame dirvožemyje. Anyžius reikia pasėti anksti pavasarį, nes šie augalai atsparūs šalčiams. Nupjautą anyžių žalumą patariama vartoti kaip prieskonius, skaninant mėsos ir žuvies patiekalus, o sėkloms gardinti kepinius. Anyžių lapus galima pjauti, praėjus 2-2,5 mėnesio…

Anyžiai

Anyžiai – vieni seniausių prieskoninių ir eterinio aliejaus turinčių augalų. Apie anyžių gydomąsias savybes buvo žinoma senovės Graikijoje ir Romoje. Šis augalas buvo minimas Avicenos ir Hipokrato darbuose. Manoma, kad žmonės anyžius pradėjo auginti rytinėse Viduržemio jūros pakrantėse. Kai kurie tyrinėtojai teigia, jog anyžiai buvo pradėti auginti Senovės Egipte. Paprastieji anyžiai – vienmečiai, žoliniai, skėtinių…

Amarų žala

Maitindamiesi amarai išskiria saldžių ekskrementų lašelius. Šie lašeliai nubėga augalais, priviliodami muses, vapsvas, bites ir ypač dažnai – sodo skruzdėles. Jei ant sveikų augalų pamatysite skruzdėles, žinokite – jos apsaugo amarus nuo kitų kenkėjų ir netgi žiemai pateles nuneša į skruzdėlynus. Amarai kenksmingi ne vien tik tuo, jog čiulpia augalų sultis. Amarai neretai būna ir…