Prieskoniniai augalai ant palangės

Gražu, stilinga ir ypatingai praktiška. Jei gyvenate name, nereikės sriubos ar kitų patiekalų pagardinimui skirtų prieskoninių žolelių bėgti skintis į daržą lauke, jei bute – netikėtai neprireiks pamirštų prieskonių lėkti pirkti į parduotuvę, nes visi reikiamiausi ir mėgiamiausi augaliukai vešės jūsų namuose ant palangės arba balkone. Beje, dar vienas namie auginamų prieskonių pliusas – valgiui nereikia naudoti sudžiovintų. Prieskoninių žolelių, kaip žinia, yra devynios galybės – kai kurios gana egzotiškos, o kitos mums įprastos: bazilikai, čiobreliai, dašiai, dilgėlių lapai, gelsvės, jonažolė, kario lapeliai, kartusis kietis (arba pelynas), krapai, kraujažolė, mairūnas, melisos žolė, meškauogės lapai, paprastasis kietis, peletrūnas, petražolė, pipirmėtė, provanso žolelės, raudonėlis, ramunėlės, rozmarinas, šalavijas, senos lapai, sukatžolių žolė, didžioji ugniažolė, valerijonai, mėtos, pipirinė, kalenda, citrinžolė, špinatai, laiškinis česnakas, svogūnų laiškai, citrininė melisa, daiginti kviečiai bei rugiai, garstyčių ir ridikėlių daigai, kiniškų žaliųjų pupelių daigai ir dar begalė kitų. Tiesa, be šių dar kaip prieskoniai naudojami lauro lapai, mėlynių ūgliai, našlaičių žolė, aguonos, pušų pumpurai, medetkos žiedai, liepų žiedai, ajerų šakniastiebiai, apynių spurgai, aviečių lapai, beržų lapai, bruknių lapai ir net… ąžuolų žievė, tačiau tokių prieskonių vargiai užsiaugintume ant palangės. Verčiau pakalbėkime apie tinkamesnius auginimui namie.

prieskoniniai augalaiPrieskonių auginimas. Prieskoninius augalus ir žoleles galite auginti bet kokiuose induose, indeliuose, krepšiuose, vazonuose ar vazonėliuose ant palangių ar balkone. Ir tai daryti itin paprasta! Beje, augalų sėklas galite auginti ne vien taip, kaip nurodyta ant sėklų pakuotės, – žemėje, bet ir sudaiginti. Tam prireiks auginimo indo ir minkšto popieriaus ar medžiaginio audinio. Pasirinktą audinį įklokite į indą, apliekite vandeniu ir gausiai apibarstykite sėklomis. Indą uždenkite, tačiau nepamirškite sėklas kasdien padrėkinti. Priklausomai nuo rūšies, prieskoninės žolelės ir augalai sudygsta per 2-7 dienas. Augimo procese žiedus geriausia nuskabyti. Nepabijokite ir viename inde, geriausia pailgame ar plačiame, prieskonines zolelessodinti kelių rūšių žoleles – išskirtinis vaizdas. Taip pat ant palangės galite derinti visiškai skirtingus vazonus, indelius, nebūtinai molinius, bet ir stiklinius, permatomus, spalvotus ar net padarytus iš senų skardinių. Fantazuokite! Eksperimentuokite! Kurkite žaismingą ir spalvingą meną.

Žolelių derinimas su maistu. Jei trokštate savo gaminamus patiekalus paversti kažkuo ypatingu, mažyte švente, – tinkamai kiekvienam atskiram maisto produktui parinkite prieskonį, nes tik taip atsiskleis geriausios maisto savybės. Kitu atveju, neapdairiai pasirinkę prieskonius, skonį galite net pagadinti. Jei planuojate auginti mėtas, tai jomis galite gardinti įvairiausius desertus bei dėti į arbatą. Melisų lapai skirti paskaninti varškę, įvairiausių daržovių, ypatingai lapinių augalų, salotas, veršieną ar sūrį. Levandos turėtų sužavėti medžiotojus, mat šis prieskonis labiausiai tinka žvėrienos patiekalams, marinatams bei padažams. Retesnis prieskoninis augalas dašis taip pat tinka žvėrienai, kitai mėsai, kiaušinienei, bet ypatingai tinkamas įvairiausiems iš ankštinių augalų pagamintiems patiekalams. Beje, patiekalams paskaninti galima derinti vienus su kitais tinkančius prieskonius, nebūtina vienam patiekalui apsiriboti viena rūšimi prieskonių. Sumaišę tinkamus prieskonius, gausite tikrai ne prastesnius, o gal net dar geresnius, nei parduodami parduotuvėse. Maišyti tarpusavyje labiausiai tinka šios žolelės ir augalai: lauro lapai, mėtos, peletrūnas, gelsvės, bazilikas, krapai, mairūnas, čiobreliai, dašis, petražolės ir rozmarinas. Svarbiausia taisyklė – nepadauginkite prieskonių, nes jie patiekale neturi dominuoti, o veikti kaip pagalbininkai – pabrėžti skonį, tad kartais geriau prieskonių dėti mažiau, po truputį. Tačiau kai kuriems produktams ši taisyklė netinka, mat jie turi daug krakmolo ir daug labiau sugeria prieskonius, tad jų ir reikia dėti daugiau. Tai būtų makaronai, ryžiai ir bulvės. Beje, ar žinojote, jog geriausia prieskonius būtų sumalti arba itin smulkiai supjaustyti, nes tuomet geriausiai atsiskleidžia aromatas, išsilaisvina skoniai. Atsiminkite, jog vos įdėję prieskonių į valgį, nepultumėte jo ragauti, palaukite, kol patiekalas prisigers prieskonių. Skanaus!

  2 comments for “Prieskoniniai augalai ant palangės

    Leave a Reply to andrius Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *