Prieskoninės daržovės

darzovesDabartinės šeimininkės darosi kaskart išradingesnės, todėl nepasitenkina vien pagrindinėmis daržovėmis. Suradusios vietos prieskoninėms daržovėms auginti, verda aromatingesnes sriubas, gamina skanesnius sūrius, žuvies, mėsos ir daržovių patiekalus, verda kvapesnes, vitaminingesnes arbatas. Beveik visos prieskoninės daržovės turi ir gydomųjų savybių, todėl jas vartodami būsime sveikesni, stipresni, žvalesni.

Yra didelis prieskoninių daržovių pasirinkimas: agurklė, bazilikas, čiobrelis, dašis, gelsvė, juozažolė (yzopas), juodgrūdė, kalendra, katžolė, kmynas, mairūnas, melisa, pankolis, peletrūnas, pipirmėtė, raudonėlis, šalavijas, žiomenė ir kitos. Kaikurie prieskoniniai augalai dekoratyvūs, todėl tinka auginti alpinariumuose, darželiuose, kiti yra labai medingi, todėl augintini arti bičių avilių. Tad be pagrindinių maistui auginamų daržovių raskime vietos ir kai kuriems prieskoniniams augalams. Dauguma jų nėra lepūs, todėl tinka panaši priežiūra kaip ir kitoms daržovėms. Pagal augimo laikotarpį yra vienmečių ir daugiamečių daržovių. Varto­jami žali arba džiovinti lapai, ūgliai, kai kurių sėklos arba šaknys.

Daržovių džiovinimas. Džiovinimui pjaunama sausa žolė, kadangi drėgna pelija ir nustoja kvapumo. Džiovinama sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Išdžiovintus lapus arba ūglius laikykime uždarose dėžutėse arba stiklainiuose. Šaknis kaskime rudenį. Jas nuvalykime, nuplaukime, susmulkinkime ir džiovinkime ne aukštesnėje kaip 40 °C temperatūroje.

  1 comment for “Prieskoninės daržovės

    Leave a Reply to nijole Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *