Lanksčioji citrinžolė (Cymbopogon flexuosus)

cymbopogon-flexuosus-cintrinzoleLanksčioji citrinžolė, Rytų Azijos virtuvėje vadinama „sereh“, yra kilusi iš Indijos. Su emigrantais ji nukeliavo į tropinę Afriką ir Centrinę Ameriką. Ten ji populiari kaip daržovė ir prieskonis, todėl auginama didžiuliais kiekiais.

Savo tėvynėje šis daugiametis augalas užauga iki 1,80 m aukščio. Stiebai žali nesumedėję, tik apatiniame trečdalyje balti ir mėsingi. Augalo sudėtyje yra daug eterinio aliejaus (citrinų aliejaus). Šiaurinėse platumuose lanksčioji citrinžolė dažniausiai auginama kaip vazoninis augalas.

Lanksčioji citrinžolė auga saulėtuose vietose ir daliniame pavėsyje. Jai reikia derlingo dirvožemio, kuris turi būti nuolat drėgnas.

Ši šilumamėgė žolė paprastai auginama kaip kambarinis augalas. Vasarą ji gali būti laikoma lauke, bet nepakelia jokių šalčių. Jai reikia ne tik daug šviesos, bet ir nuolatinės drėgmės, reguliaraus tręšimo. Patalpoje peržiemojusių augalų stiebai pavasarį, prieš išsprogstant naujiems ūgliams, nupjaunami iki pat žemės. Didelius kerus galima padalinti.

Lanksčiąją citrinžolę galima nuolat skabyti ir šviežią dėti į patiekalus. Ją taip pat galima džiovinti ar užšaldyti. Balta mėsinga stebo dalis perdirbama į miltelius ar pastą, kurių galima nusipirkti specialiose parduotuvėse.

Azijietiškos virtuvės mėgėjai neapsieina be lanksčiosios citrinžolės. Gaivus citrinų aromatas tinka prie žuvies patiekalų, daržovių ir vaisių salotų arba kompoto. Dažnai laksčiosios citrinžolės stiebai verdami kaip lauro lapai. Pramoniniu būdu gaunamu citrinžolių aliejumi aromatizuojami saldieji patiekalai. Australijoje tikrosios citrinžolės (Cymbopogon citratus) arbata yra populiarus gaivinantis gėrimas.

Citrinžolė yra ne tik skani, bet ji dar ir ramina bei varo šlapimą.

Kas mėgsta gaminti egzotiškus patiekalus, tiems būtinai rekomenduojamas šis egzotiškas prieskoninis ir dekoratyvinis kambarinis augalas. Jei augalas laikomas šviesioje ir šiltoje vietoje, yra pakankamai laistomas ir tręšamas, lankytojus jis ištisus metus lepina maloniu aromatu. Rožėmis kvepiantys martinio citrinžolės lapai sukuria nepaprastą aromatų puokštę.

Egzotiškas krevečių padažas

Vidutinio dydžio pomidorą, šaukštelį ciberžolės, 3 raudonas paprikas, gabalėlį imbiero, 5 askaloninius česnakus, 3 valgomojo česnako skilteles sumalti ar sutrinti ir su vienu stiebeliu citrinžolės pakepinti truputyje aliejaus, kol pasklis aromatas. Įdėti 250 g krevečių ir gerai išmaišyti padažą. Įpilti ½ puodelio žuvų sultinio arba vandens, pasūdyti, įberti žiupsnelį cukraus. Šis padažas ypač tinka prie keptos ar aliejuje virtos žuvies.

  1 comment for “Lanksčioji citrinžolė (Cymbopogon flexuosus)

    Leave a Reply to Irena Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *