Cidonija

cidonija vaisiai lapai
Cidonija augalas – lapai ir vaisiai

Cidonijos gentis (Cydonia oblonga Mill.) yra gimininga obeliai, kriaušei, svarainiui.

Cidonijos pavadinimai

Kadaise Karolis Linėjus visus šiuos augalus buvo priskyręs vienai kriaušės genčiai (Pyrus L.). Obelis ir kriaušė greit tapo savarankiškomis gentimis, o svarainis su cidonija iki XIX a. buvo priskiriami į vieną (Cydonia) gentį. Tik XIX a. ši gentis buvo padalinta. Obels didumo, baltai žydintys medžiai buvo priskirti Cydonia genčiai, o krūmai – (3 rūšys) priskirti naujai Chaenomeles genčiai.

Kol buvo viena gentis, visomis kalbomis buvo vienas pavadinimas: angliškai – guince, rusiškai – aiva, lietuviškai – svarainis. Kai gentis buvo padalinta, prasidėjo nacionalinių pavadinimų painava.

Kur auga cidonijos?

Paprastoji cidonija, kaip laukinė rūšis savaime auga Kaukazo, Vidurio azijos ir mažosios Azijos kalnuose. Ten paprastoji cidonija yra sukultūrinta. Patekusi į Rusiją, kartu atsinešė tiurkų kalbų pavadinimą – aiva cidonija.

Cidonija, kaip sodo augalas plačiai auginama daugelyje šiltesnių ir labiau pietuose esančių kraštų. Iš ten importuoti ir atvežti, perdirbti cidonijų produktai klaidingai yra vadinami svarainių produktais. Mūsų krašte cidonija dar labai retas sodo augalas, bet svarainių rasime ne viename sode.

Kaip sodinti cidonijas

Lietuvoje cidonijas reikia intensyviai dauginti sėklomis, sėjant atrinktų stambiavaisių, visas žiemas ištvėrusių medžių sėklas, ir taip gausinti mūsų vietinę populiaciją. Sėklų stratifikacijos periodas labai trumpas – vos vienas mėnuo. Dygsta greitai. Tai savidulkis augalas, tai reiškia, kad kryžminiam apdulkinimui nereikalingas kitas medis. Augalas pats užmegs vaisius savo paties žiedadulkių pagalba. Tačiau bitės labai padidina apdulkinimo kokybę, nors principe galėtų būti ir nereikalingos apvaisinimo procesui įvykti. Taip pat pastebėta, kad šalia augant keliems augalams, derlius būna gausesnis.

Atkakliems mėgėjams labai įdomu bus eksperimentuoti ir bandyti skiepyti cidoniją į visus giminingus poskiepius: obelį, kriaušę, svarainį, šermukšnį, gudobelę, medlievą, aroniją.

Cidonijos medis su vaisiais

Kaip auginti cidoniją

Cidonijas auginti palyginus lengva. Jos gerai auga gana saulėtoje vietoje, tačiau mėgsta užuovėją. Tam geriausiai gali tikti artimiausio pastato siena. Dirva turi būti drėgna, šiek tiek rūgšti. Cidonija nemėgsta šarmingos ir kalkingos dirvos. Krūmo formos cidonijos išauga iki 5 metrų aukščio. Vaisiai būna obuolio ar kriaušės formos.

Geriausias laikas sodinti augalą – ruduo. Cidoniją prižiūrime kaip ir kitus vaismedžius. Anksti pavasarį mulčiuojame mėšlu arba kompostu naujai pasodintu arba prastai augančius medelius. Kai cidonija ruošiasi žydėti, tręškime subalansuotomis trąšomis. Suaugusių augalų prižiūrėti beveik nereikia: kartais patręšti, mulčiuoti ir palaistyti. Be to, suaugusius medžius genėti reikia mažai. Žiemą išpjauti senas, sutankėjusias šakas.

Cidonijos žiedai

Augalas cidonija nuo daugelio vaismedžių skiriasi žiedų formavimu. Žiedai iš išsprogusių generatyvinių pumpurų išauga ne tuoj pat. Iš pradžių išauga kokių 5 tarpubamblių pirmamečiai ūgliai ir tik tokių ūglių viršūnėse pasirodo patys žiedai. Cidonijų žiedai yra pavieniai, baltos ar rausvos spalvos ir labai primena obelų žiedus.

Cidonijos vaisių augimas ir laikymas

Cidonijos vaisius

Vaisiai intensyviai auga rugsėjo ir spalio mėnesiais ir paprastai spėja sunokti. Nuskinti laikomi kaip obuoliai. Cidonijos vaisius geriausia laikyti dėžutėse, vėsioje, gerai vėdinamoje ir tamsioje patalpoje. Tačiau labai gerai laikosi net ir kambario temperatūros sąlygomis. Kadangi jie stipriai kvepia, juos reikėtų laikyti atskirai. Negalima laikyti cidonijų plastikiniuose maišuose – praras spalvą.

Kuo naudingi cidonijos vaisiai

Cidonijos vaisiai turi gydomųjų savybių, nes juose yra vitamino C, pektino, taninų, mikroelementų ir organinių rūgščių. Taip pat yra kalcio, mangano, vario, cinko, molibdeno, vanadžio, geležies ir kalio druskų.

Pektinai padeda pašalinti iš organizmo toksinus, normalizuoja virškinimą, mažina riziką susirgti ateroskleroze.

Cidonijos vaisiai yra malonaus aromato, tačiau rūgštoko ir aitraus skonio. Jie nėra tokie aitrūs ir rūgštūs kaip svarainiai, tačiau maistui gali būti vartojami tik perdirbtoje formoje. Iš vaisių gaminamos įvairios uogienės, sirupai. Iš cidonijos vaisių gaminamas nepakartojamo aromato kompotas.

  3 comments for “Cidonija

    Leave a Reply to valerija Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *