Valgomasis sausmedis

Sausmedžio botaninis aprašymas:

Sausmedis 1,5-2m aukščio pusrutuliškos formos krūmas. Ūgliai ir šakelės plaukuoti. Lapai pailgai elipsiški ar lancetiški, 3-6cm ilgio, standūs, plaukuoti; pirmoje vasaros pusėje jie būna gelsvai žali, paskui viršutinė pusė pasidaro žalia, o apatinė – melsva. Žiedai išsidėstę po du lapų pažastyse, gelsvai balti. Vainikėlis beveik taisyklingas, plaukuotas. Sausmedis žydi gegužės – birželio mėnesiais, vaisiai sunoksta birželio – liepos mėnesiais. Sausmedžio vaisius – sultinga, daugiasėklė, pailga, tamsiai mėlyna, 8-12mm skersmens valgoma uoga. Sėklos elipsiškos, karpuotos, raukšlėtos.  Augalas atsparus šalčiams.

Sausmedžio paplitimas:
Kilęs iš Tolimųjų Rytų ir Sibiro. Sausmedis savaime Lietuvoje neauga. Auginamas parkuose, sodybose. Dažnas. Lietuvoje Lonicera genties yra daugiau kaip 20 rūšių, auginamų kultūriniuose želdynuose.

Sausmedžių auginimas:
Sausmedžiai auga įvairiose dirvose ir net pakenčia nedidelį pavėsį, tačiau dirvoje turi būti pakankamai organinių medžiagų, drėgmės ir kuo mažiau piktžolių. Geresnėmis sąlygomis augdami sausmedžiai anksčiau ir gausiau dera. Lengvai dauginami sėklomis, kurios jau birželio pabaigoje sėjamos lauke į dėžutes, į lengvą, derlingą žemę. Ant viršaus beriamas plonas smėlio sluoksnis ir uždengiama plėvele. Rudenį augalai būna 2-3cm aukščio. Sausmedžiai gerai peržiemoja ir pavasarį išpikuojami (inspekte, šiltnamyje). Rudenį sodinami į nuolatinę augimo vietą 70cm eilėmis, 2-2,5cm atstumu vienas nuo kito. Trečiaisiais ketvirtaisiais metais sėjinukai pradeda derėti. Sausmedžius galima dauginti ir žaliais ūgliais, kurie ruošiami žydėjimo metu. Dauginti tinka dirbtinis rūkas: įsišaknija 80-100% ūglių. Pirmųjų metų sodinukai žiemai apipilami sausomis durpėmis. Pavasarį persodinami į jiems numatytą vietą, o kitais metais jau brandina pirmąsias uogas. Krūmai dera iki 20-25 metų, tik kiekvieną rudenį juos reikia patręšti mėšlu, o pradedant penktaisiais augimo melais krūmus praretinti kas 2-3 metai: vienamečiai ūgliai garantuoja didesnį ir kokybiškesnį derlių. Nuo vieno krūmo surenkama 2-3kg uogų.

* * *
Vaistinė žaliava – valgomųjų sausmedžių vaisiai. Žaliavos ruošimo laikas – birželio mėnuo. Uogos renkamos be vaiskočių, kai tik nunoksta (vėliau jos dažniausiai nubyra) ir įgauna tamsiai mėlyną spalvą, o minkštimas- švelnus ir aromatingas. Šviežios sausmedžio uogos laikomos kambario temperatūroje ne ilgiau kaip 3 dienas. Dauguma jų suvartojama maistui arba perdirbama. Kitos pakuojamos į plastikinius maišelius ir laikomos šaldiklyje arba džiovinamos džiovykloje 40-45°C temperatūroje. Išdžiuvusios uogos laikomos popieriniuose maišeliuose sausoje, apšildomoje patalpoje. Tinka vartoti 1-2 metus. Vaisiuose kaupiasi sacharidai(6,0-13,0%), organinės rūgštys(1,0-5,0%), pektinai (iki 1,6%), raugai(iki 0,5%), flavonoidai(0,4-1,8%); vitaminas C(35,0-100,0 mg%), karotinoidai(iki 0,30mg%), vitaminai B1, B2, makro- ir mikroelementai: kalis, natris, fosforas, geležis, kalcis, magnis, varis, silicis, aliuminis, jodas ir kiti.

Vartojimas medicinoje
Šviežios, šaldytos ir džiovintos uogos vartojamos sergant skorbutu, avitaminozėmis; jos stiprina organizmą, gerina kepenų ir skrandžio veiklą; jomis gydomos kai kurios odos ir akių ligos. Jos naudojamos sudarant dietas aterosklerozės, hipertoninės, skrandžio ir žarnyno ligų profilaktikai ir gydyti.

Liaudies medicinoje
Vartojamas jaunų šakelių su lapais nuoviras vandenligei gydyti. Kadangi sausmedis veikia antiseptiškai, jo lapų nuoviru skalaujama gerklė sergant angina, o smulkintais lapais barstomos žaizdos.

Nuo avitaminozės
❖ Po 50-70 šviežių uogų suvartoti 3 kartus per dieną po valgio arba tarp patiekalų(pradinėje hipertoninės ligos stadijoje, gydant avitaminozes).
❖ Džiovintų uogų užpilą ruošti termose. 2 šaukštus uogų užpilti stikline(200ml) verdančio vandens, po 3-4val nukošti ir išgerti per 2 kartus kas 3 valandos.

Maistui
Valgomieji sausmedžiai vertinami dėl to, kad jie anksti sunokina uogas- jos valgomos jau birželio pradžioje. Tai pirmosios vasaros uogos, nunokstančios anksčiau už braškes. Iš jų verdami kompotai, kisieliai, džemai, uogienės, gaminamas vynas, spaudžiamos sultys. Džiovintos uogos tinka profilaktinėms arbatoms.

Sausmedžio uogų uogienė
Produktai: 1kg uogų, 800g cukraus, 400ml vandens, gramas citrinos rūgšties.
❖ Uogas sudėti į karštą sirupą. Kai atauš, pavirti 5-7min, palaikyti 6-7val, po to virti, kol išvirs. Uogienė, skoniu panaši į vyšnių uogienę.

Sultys
Produktai: 1kg uogų, 100g cukraus.
❖ Uogas pakaitinti emaliuotame, puode, sutrinti, išspausti sultis, įdėti cukraus, pakaitinti, kol užvirs, supilstyti į butelius ir užkimšti.

Uogos cukruje
❖ Uogas apibarstyti cukrumi(santykis 1:2), sumaišyti, supilstyti į stiklainius, ant viršaus dar užberti cukraus. Stiklainius uždaryti ir laikyti vėsioje vietoje.

Kitos panaudojimo sritys
– Kaip dekoratyvinis ir vaisinis krūmas auginamas želdynuose ir gyvatvorėse. Gerai pakenčia karpymą ir užterštą orą.
– Sausmedžiai – medingi augalai.

  8 comments for “Valgomasis sausmedis

    Leave a Reply to nijole Cancel reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *