Pipirmėtė (Mentha x piperita)

mentha-x-piperita-pipirmetePipirmėtė yra vandeninės mėtos (Metha aquatica) ir šaltmėtės (M. spicata) hibridas. Ši dėl stipraus kvapo mėgstama hibridinė rūšis žinoma jau nuo 17 amžiaus pabaigos. Ji dar vadinama arbatine, arba angliškaja, mėta.

Daugiametis augalas, kurio stiebai išauga iki 80 cm aukščio. Lapai pailgi, dantytais pakraščiais, kurie šiek tiek primena dilgėlę. Jie paprastai yra tamsiai žali, bet kartais, kaip ir stiebas, šiek tiek parausta. Vasarą išauga rožiniai ar violetiniai žiedai, sutelkti į tariamąsias varpas. Iš žiedų sėklos neišsivysto. Pipirmėtė plinta požeminėmis palaipomis. Pagrindinė augalo vertingoji medžiaga yra eterinis aliejus su mentoliu.

Pipirmėtė geriausiai veši daliniame pavėsyje, kur drėgnas humusingas dirvožemis, bet nėra piktžolių. Jei ne per sausa, ji gerai auga ir saulėtose vietose.

Skirtingai nuo kitų mėtų, pipirmėtė nesubrandina sėklų, todėl dauginama tik požeminėmis palaipomis ir auginiais. Prarandančiajam iš pradžių derėtų nusipirkti vieną augalą. Paklauskite kaimynų arba draugų, ar jie neturi pipirmėtės, kad būtų galima padalinti suvešėjusį augalą. Mėtos yra idealūs augalai žemei užkloti, nes labai išsikeroja. Jei to nepageidaujate, pasodinkite į vazonus. Taip galėsite, neužimdami daug vietos, įvertinti įvairių rūšių ir veislių savybes. Jei ant augalo atsiranda rūdžių simptomų, nupjaukite stiebą iki pat pagrindo ir jis vėl greitai ataugs. Šalto klimato sąlygomis žiemą augalą patartina pridengti.

Lapus skinti ir vartoti šviežius galite visą sezoną. Džiovinimui stiebai nupjaunami prieš pat žydėjimą. Tai pakartotinai galima padaryti ir įpusėjus vasarai.

Šviežių lapų dedama į salotas, padažus, sriubas, daržovių ir mėsos patiekalus. Juos galima naudoti ir patiekalams puošti. Iš šviežių ar džiovintų lapų paruošiama gaivi arbata.

Dėl didelio mentolio kiekio pipirmėtė atpalaiduoja spazmus ir ramina. Arbatos patartina gerti nuo pykinimo ar esant kitiems skrandžio ir žarnyno sutrikimams. Pipirmėtės inhaliacijos palengvina kvėpavimą sergant sloga.

Prausiantis į vandenį dedama pipirmėtės lapų, kurie tonizuoja ir atgaivina. Karštas vanduo su pipirmėtė gerai sutraukia odos stambias poras. Saują šviežių lapų užpylus ½ l alyvuogių ar migdolų aliejaus po savaitės gaunamas odą stangrinantis aliejus kūnui tepti.

Pipirmėtė maloniai kvepia ir dailiais žiedais privilioja bites ir drugius.

Pipirmėtės likeris

500 g šviežių mėtų lapų, susmulkintas 2 apelsinų žieveles ir žiupsnelį tarkuoto muskato sudėti į butelį ir užpilti ½ 96 % spirito. Jo galima nusipirkti vaistinėje. Butelį reikia laikyti 3 savaites saulėtoje vietoje, po to ekstraktą perfiltruoti. Paskui užvirinti 1 l vandens, kuriame ištirpinta 600 g cukraus ir supilti į ekstraktą. Likerį supilstyti į mažesnius dekoratyvius butelius ir dar laikyti porą savaičių, po to gerti ar padovanoti draugams.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *