Mėtų priežiūros ypatumai ir nauda

Metos, metaMėtos – labai vertingas augalas, galintis žmogui atnešti didelę naudą, o priežiūra – itin paprasta. Apie mėtų naudą ir jos priežiūros ypatumus ir kalbėsime šiame straipsnyje.

Lietuvoje auga apie 11 mėtų rūšių, populiariausios – dirvinė, miškinė bei vandeninės mėtos. Paprastai mėtos užauga iki 1 metro aukščio ir neribotai plečiasi.

Priežiūra

Jei norite, kad mėtos puikiai derėtų, sodinkite jas pusiau pavėsyje, drėgname dirvožemyje. Svarbu, kad dirvožemyje nebūtų piktžolių, kurios pasisavina maistines medžiagas. Kadangi mėtos greitai auga ir veši, jų nepatariama sodinti į vazonus.

Mėtų nereikia daug tręšti – pakanka pavasarį patręšti kompostu.

Kalbant apie šio augalo naudą, reikia pasakyti, jog jame yra daug eterinių aliejų, kurių pagrindą sudaro mentolis, vitamino C, cukraus, karoteno, mineralinių bei rauginių medžiagų. Jau nuo senų laikų, mėtos yra naudojamas kaip skausmą malšinantis vaistas. Mėtos mažina skrandžio skausmus, gerina virškinimą, didina apetitą, mažina skrandžio sulčių rūgštingumą, stabdo mikrobų plitimą, lengvina atsikosėjimą, ramina, šalina stresą. Senovės Romoje mėtų vandeniu buvo šlakstomi kambariai – tikėta, jog tai padėdavo atsipalaiduoti, pamiršti rūpesčius. Taip pat mėtos padeda puoselėti grožį – mažina patinimus bei kraujosruvas, tonizuoja odą.

Mėtas taip pat galima vartoti maisto gaminimui: ruošit iš jų arbatas, sirupus, salotas, gėrimus, padažus, įdarus. Mėtų lapeliai yra tinkami vartojimui visą vasarą, jei norite turėti atsargų – džiovinkite.

Pinterest

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *