KUO VERTINGOS KRIAUŠĖS?

kriausesKriaušės turi 81,7 proc. vandens, 12,5-18,3 proc. sausų medžiagų, bendro cukraus 5,93-9,7 proc, rūgš čių – 0,08-0,24 proc. Kriaušės vertingos, nes jose gausu folio rūgšties, kuri skatina kraujodaros sistemos veiklą. Taip pat jose gana daug fenolinių junginių, kurie turi priešsklerozinių, priešuždegiminių savybių, stiprina kraujagysles. Taip pat kriaušės turi medžiagų, kurios varo šlapimą ir tinka nuo šlapimo takų uždegimų. Tokios savybės būdingos ir džiovintoms kriaušėms, jų sultims.
Žmonėms, kurių laisvi viduriai, nereikėtų valgyti daug kriaušių, nes jose yra daug celiuliozės, skatinan čios persistaltiką.
Norint kuo ilgiau išlaikyti kriaušes šviežias, būtina jas tinkamai sandėliuoti, laikyti vėsioje ir tamsioje vietoje. Laikymo temperatūra geriausia nuo minus 1,5 iki plius 1°C, optimali santykinė drėgmė 88-92 proc. Jei kriaušės apvytę, yra tamsių dėmių, vadinasi, jos prarado daug vertingų medžiagų. Tokių vaisių valgyti nepatariama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *