Kaip įveikti svogūną ?

Daugelis savo sodo darže auginame svogūnus, tačiau ar žinome, kokia šio veiksmo priežastis? Dažniausiai tai darome todėl, nes norime užsiauginti ekologiškų daržovių, kuriomis galėsime pagardinti gaminamus patiekalus. Ne išimtis yra ir svogūnas. Tačiau dažna problema būną ne jų užauginimas, o vėlesnė jų priežiūra. Norime išskirti du etapus.

Pirmasis – svogūnų derliaus sutvarkymas. Išrovę užaugusias galvas turėtume juos gerai išdžiovinti, o prieš tai darant nukirpti žalias (laiškų) dalis. Tuomet vandeniui išgaravus reikia svogūnus surišti į ilgus ryšulius ir pakabinti. Geriausia, jei svogūnai iki vartojimo kaba šiltoje ir nedrėgnoje patalpoje. Priešingu atveju galite prarasti užaugintą derlių, nes drėgmė itin skatina jų gedimą.

Antrasis aspektas yra svogūnų pjaustymas. Tikriausiai dauguma žmonių, kuriems bent kartą yra tekę pjaustyti aštresnį svogūną sutiks, jog ne itin malonus jausmas, kai akis griaužia taip smarkiai, kad gali net ašaros ištykšti. Tad pradėkime nuo to, jog daug lengviau svogūną pjaustyti kai jis yra kietas ir didelis. Perkant svogūnus patariame atkreipti dėmesį į minėtą pastebėjimą. Taip pat prieš pjaustant šios rūšies daržovę vertėtų pasigaląsti peilį. Tuomet jis lengviau slys svogūnu ir darbą atliksite daug greičiau. Be abejo pjaustyti svogūną atšipusiu peiliu yra ne tik nepatogu, bet kartu ir pavojinga, nes jis gali nuslysti ne visai ten, kur reikia. O ką jau kalbėti apie vienodą gabalelių dydį… Dėmesį atkreipkite ir į pjaustymo lentelės stabilumą. Būtina sąlyga, kad ji stovėtų tvirtai. Nes priešingai galite padidinti įsipjovimo tikimybę. Puikiai žinome, kad nepatogu svogūną doroti jau ir dėl jo apvalios formos, o kas bus, jei pridėsite dar nepalankių sąlygų? Tai tikrai nebus į naudą.

Norėdami išvengti ašarų galite sudrėkinti tiek peilį, tiek svogūną. Drėgnam metalui liečiant drėgną svogūna daržovės sultys ne garuoja, o priešingai – nuteka kartu su vandeniu. Tad mažiau svogūno sukeliančių dalelių bus aplink jus.

Jei Jums yra reikalinga nedidelė svogūno dalis, nelupkite visos žievelės, o pašalinkite ją tik nuo ten, kur pjausite svogūną. Tuomet pradėtas naudoti svogūnas ilgiau išsilaikys. Geriausią praluptą svogūną laikyti šaldytuve ir sunaudoti per laikotarpį apimantį nuo dviejų iki penkių dienų. Šis laikotarpis tiesiogiai praporcingas svogūno išsilaikymui, jei matote, jog jis itin apvyto ir pradėjo gesti, jokiu būdu jo nevalgykite, o išmeskite ir nusilupkite kitą. Kitaip galite apsinuodyti.

Taip pat naudingas patarimas yra svogūno galvų žievelių kolekcionavimas. Visi gerai žinome, jog artėja Velykos, o tradicinis ir jau nuo seno žinomas yra balto lukšto kiaušinių dažymas lukštų nuovire. Naudodami lukštus galite išgauti nuo gelsvo iki rudo atspalvio, o patepę kiaušinį aliejumi galite aptikti net ir auksinę spalvą. Šitaip nudažyti kiaušiniai puikiai tinka drožinėjimui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *