Juosvoji ūmėdė

Russula nigricans

Vaisiakūniai dideli, stambūs. Kepurėlė 8—10(15)— 20 cm, jauna pusrutuliška, vėliau iškili, paplokščia, net įdubusi, mėsinga, truputį gleivėta, senesnių grybų sausa, šiurkšti, matinė, iš pradžių balta, balsva, netrukus pasidaro pilka, pilkai juosva, juosva, rudai juoda. Lakšteliai stori, platūs, reti, priaugtiniai, labai trapūs, balti, vėliau pilki, beveik juodi. Kotas 2—6 cm ilgio, 1—3 cm storio, baltas, pilkas, net juosvas, kietas. Trama balta, perlaužus ar perpjovus staigiai paraudonuoja, po to juosva, trapi, nekarti, malonaus kvapo. Sporos gruoblėtos, 6,5—9 x 7 u m.
Auga liepos—rugsėjo mėn. spygliuočių, kartais lapuočių miškuose. Maistui vartojama šviežia, sūdyta, marinuota. III kategorijos. Kaip ir juodmėsė ūmėdė, vertinga, dažniausiai grybautojų abi renkamos kaip ta pati
rūšis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *