Blakinė kalendra (Coriandrum sativum)

coriandrum-sativumAugalas kilo iš Viduriniųjų Rytų, bet jau gana anksti išplito Viduržemio pajūrio kraštuose ir Vidurio Europoje. Viduramžiais blakinė kalendra buvo naudojama kovai su blusomis ir utėlėmis.

Šios vienametės žolės gausiai šakotas stiebas užauga iki 70 cm aukščio. Apatiniai lapai yra apskriti ir ne taip smarkiai plunksniškai suskaldyti, kaip viršutiniai jaunesni lapai. Visi lapai skleidžia nemalonų, panašų į blakių kvapą, todėl virtuvėje nenaudojami. Dėl šio kvapo augalas pavadintas blakine kalendra. Vasarą stiebų viršūnėse išauga balti ar rausvo atspalvio žiedų skėčiai. Iš žiedų išsivysto kaip prieskoniai vartojamos sėklos, turinčios daug eterinių aliejų.

Blakinė kalendra veši tik saulėtuose šiltuose augavietėse. Dirvožemiai turi būti purūs ir kalkingi.

Nuo balandžio iki gegužės sėklas galima sėti 1 cm gylyje eilutėmis 30 cm atstumu. Planuojant retinti, eilutėse sėjama 15 cm atstumu. Dirva retkarčiais supurenama. Kol ji būna puri, blakinei kalendrai nereikia jokios kitos priežiūros.

Sėklas reikia laiku nuimti, prieš joms išbyrant. Tinkamiausias laikas yra tada, kai sėklos paruduoja. Žiedynai nupjaunami ir pakabinami džiūti. Išdžiūvusias sėklas galima laikyti sandariuose induose ir vartoti nemaltas arba maltas. Kad išliktų aromatas, sėklos malamos prieš pad dedant į patiekalą.

Blakinė kalendra tinka kopūstų patiekalams, raugintiems kopūstams ar salotoms, ji paskanina sriubas, žuvies ir mėsos valgius. Šio prieskonio dedama į meduolius, o Indijoje jis yra svarbi kario miltelių sudedamoji dalis. Sėklos dažnai naudojamos marinuojant arba gaminant likerius.

Blakinė kalendra vartojama esant skrandžio ir žarnyno sutrikimams, tokiems kaip vidurių pūtimas ir sunkumo jausmas. Į puodelį dedama 1-2 šaukšteliai sėklų ir užplikius laikoma 10 minučių. Kalendros arbatą galima gerti vieną arba ruošti mišrią arbatą su kmynais ir kardamonu.

Dailūs žiedų skėčiai gražiai atrodo tiek lysvėje, tiek puokštėje. Tačiau ne kiekvienas mėgsta aštrų augalo kvapą.

Kipro kiaulienos ragu

4 šaukštelius smulkiai sutrintų ar sumaltų blakinės kalendros sėklų sumaišyti su ½ šaukštelio cukraus, druskos ir pipirų. Šio mišinio užberti ant 650 g gabalėliais supjaustytos kiaulienos ir laikyti apie 3 valandas. Tada keptuvėje įkaitinti 3 šaukštus alyvuogių aliejaus ir jame apkepinti mėsą. Orkaitę įkaitinti iki 160ºC. Mėsą sudėti į ugniai atsparų indą. Likusiame aliejuje pakepinti 2 griežinėliais supjaustytus svogūnus, įpilti 300 ml raudonojo vyno, pasūdyti, įberti pipirų ir viską užvirinti. Svogūnų padažą supilti ant mėsos, kepti dar valandą. Prieš patiekiant valgį papuošti šviežiais blakinės kalendros lapais.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *