Avietės kaip dietinis maistas

Rubus idaeus L. (Erškėtinių šeima)

Aviečių stiebai statūs, apvalūs, dygliuoti, lapai trilypiai, plunksniški, nelygiai dantyti, apatinė jų dalis pilka, viršutinė žalia. Avietės žydi gegužės-birželio mėn. baltais smulkiais žiedais, susitelkusiais į žiedynus.

Sudėtiniai šviesiai raudonos spalvos vaisiai (uogos) prinoksta liepos-rugpjūčio mėn.

Lietuvoje avietės auga lapuočių, spygliuočių ir mišriuose miškuose, taip pat pamiškėse, kirtimuose, krūmuose, drėgnose vietose. Soduose auginamos įvairių veislių avietės, tačiau vaistinei žaliavai geriausiai tinka laukinės veislės.

Renkamos prinokusios laukinės avietės (gali būti ir kultūrinės) be žiedsosčių. Džiovinamos po skardiniu stogu, ypač gerai džiūsta saulėtomis dienomis arba džiovyklose +50-60°C temperatūroje. Gerai sudžiovintos uogos nesulimpa ir nedažo pirštų, malonaus kvapo, saldžiai rūgštoko skonio. Namų vaistinėlei galima paruošti aviečių lapų.

Avietėse yra angliavandenių (fruktozės, gliukozės, pentozės ir t.t.), organinių rūgščių (citrinos, obuolių, skruzdžių, salicilo), mineralinių druskų (kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, jodo, vario) tanidų, vitaminų C, B1p B2, P, PP, karotino, folinės rūgšties, 1,6% pektino, purinų, eterinio aliejaus, fitosterino, veikiančio sklerozę. Sėklose yra riebalų, o lapuose kaupiasi daug vitamino C, karotino, organinių rūgščių, tanidų, gleivių, flavonų, eterinio aliejaus, pektinų, mineralinių medžiagų ir kt.

raspberry-1600Pirmieji avietes ištyrė graikai ir romėnai, kurie jas valgė ir jomis gydėsi. Uogose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, reikalingų normaliai organizmo veiklai. Aviečių mineralinės druskos reguliuoja osmosinį organizmo slėgį, palaiko šarmų ir rūgščių pusiausvyrą, atitolina aterosklerozę ir hipertoniją. Šviežios, virtos ir džiovintos uogos vartojamos peršalimo ligoms gydyti, prakaitavimui skatinti, temperatūrai mažinti, atsikosėjimui lengvinti. Gydomajai arbatai reikia 2 arbatinių šaukštelių džiovintų aviečių uogų. Jos suberiamos į termosą, užpilamos stikline verdančio vandens ir uždengiamos. Karšta arbata gydo peršalimo ligas, anginą, gripą, skatina prakaitavimą Jos išgėrus patariama gulėti lovoje. Avietės rekomenduojamos profilaktikai ir gydymui sutrikus medžiagų apykaitai, esant avitaminozei. Jos gerina apetitą, skrandžio ir žarnyno veiklą, šlapimo rūgšties išskyrimą iš organizmo.

Džiovintų aviečių dedama į vaistų mišinius, gydančius viršutinius kvėpavimo takus ir peršalimus. Paminėsime keletą arbatų: 1. Džiovintų Aviečių uogos (2 dalys), šalpusnio lapai (2 dalys), paprastojo raudonėlio Žolė (1 dalis). Vienas valgomasis šaukštas mišinio termose užpilamas stikline verdančio vandens. 2. Džiovintos aviečių uogos su liepžiedžiais lygiomis dalimis Valgomasis šaukštas mišinio termose užpilamas stikline verdančio vandens. Karšta arbata geriama peršalus, sergant gripu, reumatu ir 11. 3. Aviečių ir anyžių vaisiai, šalpusnio lapai: liepžiedžiai lygiomis dalimis. Vienas valgomasis šaukštas mišinio termose užpilamas stikline verdančio vandens. Geriama sergant jau minėtomis ligomis.

Tibeto medicina aviečių lapus, uogas ir ūglius vartojo kaip gydomąją priemonę nuo uždegimų, sklerozės ir neurastenijos, taip pat prakaitavimui, temperatūrai mažinti.

Liaudies medicina aviečių lapus vartoja sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, skrandžio ir žarnyno gleivinės uždegimais. Tam 4 arbatiniai šaukšteliai susmulkintų aviečių lapų užpilami 2 stiklinėmis verdančio vandens. Užpilas geriamas po pusę stiklinės 4 kartus per dieną. Aviečių lapų užpilu (I dalis žaliavos užpilama 10 dalių vandens) skalaujama gerklė sergant angina, gerklų ir kvėpavimo takų uždegimais.

Avietės yra geras dietinis maistas, tinkantis tiek vaikams, tiek suaugusiems. Iš jų gaminami kompotai, uogienės, sultys, sirupas, kisielius, džemas. Ilgai išlaikyti galima šaldytas uogas (jose išlieka naudingosios medžiagos). Prieš vartojant jos atšildomos.

Jei ketinate vartoti daug aviečių, pasitarkite su gydytoju, nes jos turi purinų, kurie gali pakenkti sergantiems inkstų uždegimu ir podagra.

  1 comment for “Avietės kaip dietinis maistas

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *