Artišokas (Cynara scolymus)

Artišokas Cynara scolymusArtišokas (Cynara scolymus) – daugiametis augalas, priklauso graižažiedžių šeimai. Daugelis artišoką lygina su dagiu: tokie patys dideli plunksniški lapai ir stambios kvapnios mėlynos žiedynų galvutės. Jos valgomos ir daugelio laikomos delikatesu.

Virtas artišokas valgomas pirštais. Neprasiskleidę artišoko žiedai verdami prieskoniais pagardintame vandenyje apie pusvalandį, kol, truktelėjus pirštais, žiedlapiai lengvai atšoka. Tada jie laupomi vienas po kito ir skanaujami, kol lieka pūkuota šerdis. Ji taip pat valgoma, tik prieš tai nuskutama peiliu.

Artišokų valgymas. Daugelis gurmanų teigia, kad virto artišoko valgymas pirštais yra savotiškas ritualas: daržovė tarsi pamažu nurengiama, apnuoginama, nuo šerdies plėšant vieną lapelį po kito. Neretai artišoko žiedlapiai prieš valgant pamirkomi į padažą ir tada dantimis iš lėto ir pasimėgaujant nubraukiamas skanus žiedlapio minkštimas.

Riešutais kvepiantys artišokai yra nekaloringi, juose gausu C, A ir B grupės vitaminų, geležies, kalio.

Atišokų kilmė. Ši daržovė pradėta auginti dar Antikos laikais, vakarų ir centrinėse Viduržemio jūros šalyse. Tuomet būdavo valgomi tik jauni artišokų lapai ir niekas nežinojo apie ypatingas pumpurų skonines savybes. Tik 1400 metais Italijoje gurmanai pradėjo smaguriauti artišokų pumpurais. Šiais laikais artišokai masiškai auginami Kalifornijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Čilėje, Argentinoje, Viduržemio jūros ir kitose švelnaus, drėgno klimato bei derlingo dirvožemio šalyse.

Kaip auginti artišokus

Kasmet po žydėjimo antžemines artišokų dalis reikia nupjauti; kitais metais atžėlę augalai bus vešlesni ir gausiau derės. Po penkerių metų artišokų augimvietę būtina atsodinti iš naujo, mat daržovės ima akivaizdžiai blogiau derėti. Artišokai paprastai dauginami iš atžalų. Žydi tik antraisiais augimo metais. Nors teoriškai artišoką galima dauginti ir sėklomis, bet iš motininio augalo surinktų sėklų vargu ar užaugs vaisingas artišokas. Lietuvoje artišokus šiltnamiuose augina tik pavieniai daržininkai, egzotiškų augalų mėgėjai.

Nuskinti artišokų pumpurai išsilaiko dvi savaites, tik svarbu jų neplauti, o apšlakstyti vandeniu, sudėti į sandarias plastikines dėžutes ir laikyti šaldytuve.

Cynara scolymusArtišokų paruošimas

Nuplaukite artišokų pumpurus po tekančiu vandeniu, apskabykite ypač prasiskleidusius, labiausiai nuo pumpuro nutolusius žiedlapius. Jei pumpuras yra ant didelio koto, jį galite patrumpinti apie 2,5 cm. Prieš virdami daržovę pamirkykite citrinų sultyse, kad mažiau juoduotų. • Sumeskite artišokus į verdantį pasūdytą vandenį, pagardintą aliejumi bei kitais prieskoniais. • Virkite uždengę 20-40 min., priklausomai nuo daržovės dydžio. Ar daržovė išvirusi, galite patikrinti truktelėję pumpuro viršūnėje esantį žiedlapį – jis turi lengvai išsitraukti.

Rūkyta lašiša ir makaronais įdaryti artišokai

4 vidutinio dydžio virti artišokai

200 g mažų makaronų

stiklinė nesaldaus jogurto

stiklinė majonezo

ketvirtis stiklinės šviežių smulkintų krapų

3 šaukštai švelnių garstyčių

110 g rūkytos lašišos druskos ir pipirų

  • Perpjaukite artišokus išilgai. Išskobkite ir išpjaukite pūkuotą šerdies luobelę. Sumaišykite virtus makaronus, jogurtą, majonezą, krapus, garstyčias, smulkiai supjaustytą lašišą, paskaninkite druska bei pipirais.
  • Sudėkite gautą masę į išskobtų artišokų vidų. Puoškite krapais ar kitais žalumynais.

Artišokų plokštainis

3 vidutinio dydžio artišokai

380 g maltos kalakutienos

stiklinė supjaustytų svogūnų

2 skiltelės trintų česnakų

2 šaukštai alyvų aliejaus

400 g nuluptų ir supjaustytų pomidorų

po šaukštą rozmarinų ir bazilikų

druskos, pipirų

12 lakštinių makaronų plokštelių

stiklinė tarkuoto parūkyto varškės sūrio

pusė stiklinės trinto „Parmiggiano” sūrio

stiklinė supjaustyto „Mozzarella” sūrio

  • Patrumpinkite artišokų kotelius. Atlenkite ir nulupkite išorinius, prie stiebo esančius artišoko žiedlapius, aplaupykite išorinius žiedlapius, kol pasimatys vidiniai šviesiai žali žiedlapiai. Supjaustykite artišoką 1,2 cm ilgio šiaudeliais. Žiūrėkite, kad žiedlapiai būtų prisitvirtinę prie šerdies. Peiliu nuskuskite pūkuotas šerdies vietas ir apvirkite. Pakepinkite didelėje keptuvėje maltą kalakutieną, svogūnus ir česnakus. Suberkite pomidorus, rozmarinus, bazilikus, druską, pipirus ir dar šiek tiek pakepinkite. Išklokite ugniai atsparaus indo dugną keturiomis virtomis ir nuvarvintomis makaronų plokštelėmis. Apibarstykite puse tarkuoto varškės sūrio, aptepkite trečdaliu artišokų masės, apibarstykite ketvirčiu stiklinės „Parmiggiano” sūrio. Pakartokite. „Mozzarella” sūrį berkite tik ant paskutiniojo makaronų sluoksnio. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min.

Artišokų putėsiai

2 vidutinio dydžio virti artišokai

pusė puodelio grietinėlės

pusantro šaukštelio želatinos

druskos, pipirų

  • Ataušinkite virtus artišokus ir nuo kiekvieno žiedlapio šaukštu nugremžkite minkštimą. Nuvalykite peiliu nuo šerdies pūkus. Viską sutrinkite, pasūdykite ir pagardinkite pipirais, sumaišykite su plakta grietinėle bei ištirpinta želatina. Palikite porai valandų sustingti. Valgykite su majonezu, švelniu tepamu grietinės sūriu ar mėgstamu padažu.

© Sodininkyste.lt

  1 comment for “Artišokas (Cynara scolymus)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *